divendres, 5 de novembre del 2021

ESGLÉSIA DE PARETS D'EMPORDÀ JUSSÀ. VILADEMULS. EL PLA DE L'ESTANY. GIRONA

 

Joan Badia i Homs ( Palafrugell, 9 de maig de 1941)  explica a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0546701.xml


Que l’edifici actual de l’església de Santa Llogaia de Parets d’Empordà al terme de Vilademuls, a la comarca del Pla de l’Estany, respon a una reconstrucció de la fi del segle XVIII o el començament del XIX, feta sobre l’edifici medieval que hom creu que fou destruït pels francesos




En aquesta reconstrucció, suara esmentada, s’apro fitaren fragments de l’edifici anterior, i l’orientació ori ginal del temple quedà capgirada. Actualment és un edifici d’una nau, de planta rectangular, amb l’entrada a la façana de llevant i l’altar a l’extrem de ponent. No hi ha diferenciació entre la nau i la capçalera exteriorment. Només a l’interior el santuari afecta la planta poligonal.

 

Les restes de murs de l’església medieval que subsisteixen, incorporats a l’actual edifici, es troben a la seva meitat occidental. Són visibles només a l’exterior, ja que els paraments interiors són arrebossats. La volta actual és de llunetes.

 

Les estructures de l’edifici anterior que han subsistit a l’actual corresponen, com ja hem indicat abans, als murs perimetrals del sector de ponent del temple romànic. Resta pràcticament sencer l’antic frontis, avui en funció de capçalera, i fragments adjacents a aquest d’ambdós murs laterals, més importants al costat de migdia.

 

L’aparell d’aquests paraments resta una mica emmascarat per vestigis d’arrebossats i d’encalcinat modern als fragments dels murs laterals. A la part visible del frontis és on el podem observar amb més claredat. La construcció és feta d’una barreja de carreus petits escairats sense gaire cura i poc polits, i pedres només desbastades, amb nombrosos rierencs de mida grossa, escapçats. Aquest aparell presenta una marcada tendència a la disposició en filades horitzontals, aconseguida únicament en espais reduïts a causa de la irregularitat de mides i formes de les pedres. El morter, de gra gros, resta molt visible a les juntures. Per l’aportació de materials del riu proper, hi trobem una gran varietat de tipus de pedra: calcària, travertí de font, volcànica, sorrenca.

 

Els dos pilars i el costat de la testera, visibles en una de les seves cares, a migdia, han estat construïts amb carreus petits, ben escairats i amb cert poliment. Als pilars de la probable espadanya hi ha incisions al morter de les juntures fetes amb una franja ressaltada i allisada.

 

Només amb l’aparell i els altres escassos i poc significatius elements que hi podem observar, no és possible una aproximació cronològica ben fiable. Cal fer aquestes reserves en manifestar que —sobretot per l’aparell, encara sense carreuada—, al nostre entendre, l’església de Santa Llogaia de Parets anterior a l’actual fou bastida dins el segle XI.

 

A la pilastra que s’ha conservat més alta de les dues, que pertanyien, molt probablement, a l’espadanya romànica, al costat de migdia del temple, hi ha una creu incisa en un dels carreus.

 

És una creu llatina afigurada sobre d’una destacada peanya triangular. El conjunt fa, aproximadament, uns 25 × 15 cm. Ha estat gravada amb traç ample i profund. No és perfectament vertical, sinó lleument inclinada vers la dreta.


https://algunsgoigs.blogspot.com/2013/11/goigs-santa-llogaia-leocadia-parets.html


Cap noticia d’una imatge mariana pròpia d’aquesta església.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada