divendres, 5 de novembre del 2021

EL CALLÍS. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

http://www.valldebianya.com/index.php/ca/patrimoni/masies



Àngels Planella Iglesias




Llegia del Callís, que  fins no gaires anys enrere, en un portal de la casa hi havia una pedra que tenia gravat un escut on es veia un gos que serrava. Era la descripció heràldica popular, parlant, del cognom de la família propietària (un ca que serrava llis).



A l’escut del cognom, apareix un gos i una flor de llis.

https://www.armoria.info/libro_de_armoria/calis+o+callis.html

 

En el segle XV, Joan Callís comprà el mas Sant Salvador i des d'aquell moment la nissaga va estar vinculada amb Sant Salvador de Bianya, on edificà la magnífica pairalia i anà incrementant el patrimoni. Per successió directa ha arribat als Fort, actuals posseïdors de la casa.

 

El Callís ha estat també objecte de reformes amb el pas dels segles, com ho demostra la llinda de la porta d'entrada a la casa, on consta <Franco Callis I.H.S.- 1765>.


De la construcció destaca la façana de llevant, amb la cabana que té una atrevida arcada de 8 metres de llarg per 3,90 metres d'alçada i que dóna a una espaiosa era.


Damunt seu hi ha una galeria porxada, amb sis arcs de mig punt sostinguts per pilars de pedra, tallats en hexagonal, i al pis superior altres tres arcs sostinguts per pilars.


El Callís és un dels edificis més interessants del municipi.


De forma esglaonada, aneu a la Garrotxa.


Ah!, parleu en català, és la llengua pròpia dels que viuen en aquestes terres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada