dissabte, 27 de novembre del 2021

IN MEMORIAM. CAPELLA DE LA PURISSIMA CONCEPCIÓ. DEL CASTELL D’OGERN. BASSELLA. L’URGELL SOBIRÀ.

 

OGERN. Tres vistes de la capella del castell. Any aproximat 1965






Com que en alguna fotografia anterior ja havia fet cinc cèntims sobre el malaurat fi d'aquesta capella. Ara em toca fer-ne cinc més sobre el seu començament.

 

Segons un pergamí de l'any 1094, el castell d'Ogern era atorgat en testament per Ermessendis, vídua de Miró Sunyer d'Abella i mare del vescomte Ramón Miró, al seu altre fill Gerbert Miró. Tenint en compte que aquest testament, segons diu el pergamí, va ser jurat sobre l'altar de Sant Salvador d'Ogern, i que a Ogern no hi havia altra capella que la del castell, tot fa pensar que la seva construcció original és anterior a l'any 1094; que ja és dir.


 Havia demanat en relació a l’advocació, informació al Centre de Documentació de Cultura Populari Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín ), i em deien que amb les mateixes imatges la tenen documentada com a capella de la Puríssima concepció


He fet servir les paraules “construcció original” perquè ben segur que la banda de la façana va ser restaurada amb posterioritat, així com possiblement també l'afegit de la banda de ponent.

 

Tot aquell munt de blocs de formigó que hi ha amuntegats al davant de la façana, eren el preludi del que ben aviat havia de passar. Ara de la capella ja només en queda el record en alguna fotografia i les pedres de la porta i baixos de l'edifici que actualment ocupa el seu lloc.

 

Jordi Cardona Regada

2 comentaris:

  1. Del record dels nostres pares, efectivament aquesta capella és anomenada capella de la Puríssima. Però, si tenim en compte que a Ogern no hi havia altra capella que aquesta, coneguda també com "la capella del castell" (la més propera era la del terme de la Salsa, que venerava sant Cerni), tot indica que (almenys al segle XI) la capella de sant Salvador d'Ogern era la mateixa capella que la del castell.

    ResponElimina
  2. Jordi, per fi té "trobat"!... Em vas treure d'un incident, que hagués pogut ser un accident, quan va caure rere meu un gran pedregot que casi arriba a tocar la furgo... anant a Sant Miquel de Saranyana...

    ResponElimina