dijous, 4 de febrer del 2021

REFLEXIONS DAVANT DE LA FOTOGRAFIA DE L’EDIFICI DE L’ESCOLA PÚBLICA DEL NUCLI DE LA SERRA A LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA.

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE/REVISABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

M’enviava fotografies de l’edifici que havia aixoplugat l’escola publica del nucli de la Serra, a la Baronia de Rialb, abans , i durant alguns anys de la dictadura franquista.




De les escoles públiques de la Baronia de Rialb anteriors a la dictadura franquista, n’havíem publicat:

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2016/07/in-memoriam-de-lescola-publica-de-la.html

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/09/les-escoles-publiques-de-la-baronia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/10/antiga-escola-de-la-torre-la-baronia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/10/antiga-escola-del-puig-la-baronia-de.html

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/10/antiga-escola-de-pallerols-la-baronia.html

Tots els edificis tenen una estructura similar, això fa pensar en que s’aplicava un “model”, i demanava a  l’Ajuntament de la Baronia de Rialb, dades del seu autor o autors.ajuntament@baroniarialb.cat


Amb una superfície de  145,1 km²  - la comarca del Barcelonès en té     145,8 km² -  , el sostre demogràfic de la Baronia de Rialb s’assolia al cens de 1857 amb 1665 ànimes, que aniríem minvant fins als  831 al cens de 1951, per desplomar-se fins als 229 habitants amb els que es tancava l’exercici 2020.


La pèrdua del 86,25% de la població, suposava el tancament de les escoles, i de bona part de les activitats econòmiques relacionades amb els serveis.


El reequilibri de la població a Catalunya, únicament es podria plantejar – que potser no resoldre – des d’un govern independent, la permanència al REINO DE ESPAÑA comportarà la decisiva consolidació de la Catalunya “ buida”.


Déu encara continua a la Baronia de Rialb, malgrat que  els serveis religiosos pateixen també els efectes de la despoblació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada