divendres, 5 de febrer del 2021

SANT JAUME DE TRAVESSERES. LLES. LA CERDANYÀ JUSSANA. LLEIDA.

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades, i atesa la situació de “ presó local  RENOVABLE/REVISABLE  “,  en que ens trobem a Catalunya, establíem una joint venture, ell aporta les imatges, i l’Antonio Mora Vergés, fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

M’enviava fotografies de l’església parroquial de Travesseres,  advocada a l’Apòstol Sant Jaume, al terme de Lles de Cerdanya, terme adscrit a la província de Lleida, malgrat formar part de la Cerdanya jussana




La Maria-Lluïsa Ramos i Martínez i el  Maties Delcor Alexis (Palau de Cerdanya, 1919 — Montpeller, 20 d'agost del 1992) s’esplaien una mica més a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0717102.xml


Patrimoni Gencat en fa una descripció telegràfica ; edifici de planta rectangular, d'una sola nau coberta amb volta apuntada.


 El campanar, al nord, és de torre amb coberta piramidal i quatre obertures. La porta, a llevant, i les altres obertures del temple, són modernes. Al mur de migjorn s'hi han afegit tres grans contraforts de factura moderna.

 

L'aparell és de pedra irregular excepte pel que fa als angles de l'edifici, les dovelles de la porta, de l'ull de bou i les finestres que són de pedra ben escairada.

 

A l'interior hi ha un cor de fusta i les parets són en part pintades amb sanefes i en part a pedra vista.

 

No resta cap vestigi de l'edifici primitiu.


Sant Jaume  és citada a les Actes de Consagració de la Catedral d'Urgell.

 

Al segle XIV l'església va rebre la visita del delegat de l'arquebisbe de Tarragona.

 

Originàriament, l’edifici era d'estil romànic, actualment inapreciable.

 

A l'interior hi havia una majestat romànica de talla policromada que actualment es troba al MNAC.


 



L'església és sufragània de Sant Pere de Lles.


Va néixer en aquesta població Bernat de Travesseres (Travesseres, Lles de Cerdanya, Baixa Cerdanya - la Seu d'Urgell, ca. 1260) venerat com a beat, tot i no haver estat oficialment beatificat.





https://algunsgoigs.blogspot.com/2014/09/goigs-al-beat-bernat-de-travesseres.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

 


 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de l’Apòstol Sant Jaume ,  davant la Altíssim  ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Sant Jaume, com tants altres sants i advocacions marianes, va ser abduït per la dictadura franquista.   La descreença quasi general que es constata avui, té en situacions com aquestes un dels seus pilars, Jesús NO VA VENIR a recolzar la violència, la discriminació, l’odi, l’exclusió social,...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada