dijous, 11 de febrer del 2021

MAS LA CALM/ LA CAU I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A SANTA VICTÒRIA. SANT ESTEVE D’EN BAS. VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA

Que som un país petit està fora de dubte, oi?.


D’això se’n han aprofitat secularment els nostres mals veïns per espoliar-nos sense commiseració.


Val a dir però, que sovint els ajudem amb la nostra peculiar forma d’entendre el món, “  pocs i mal avinguts”, seria la divisa que ens podria definir millor, oi?.




Trobava d’aquesta casa dues entrades a Patrimoni Gencat, i malgrat aquesta dualitat, ens calia el concurs de mossèn Josep Maria Viñolas Esteva (1966, Salitja, Girona) per aclarir  que la capella està/estava advocada a la màrtir, santa Victòria.


MAS LA CALM

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10726

Gran casal amb teulada a dues vessants. A la façana principal hi ha cinc grans arcs, tres dels quals conformen una galeria, i un gran arc que dóna a la porta d'entrada. Al segon pis hi ha una altra galeria amb nou arcades més petites.

 

A la llinda s'hi llegeix: "Esteve Calm 1764".

 

Les finestres que envolten la casa són de pedra treballada.

 

A la part del darrera, una gran arcada forma una galeria que uneix la casa amb una capella que hi ha al costat. També hi ha una lliça i una masoveria.


Hi ha documents que citen la casa al segle XIV, però hom pensa que podria ser molt més antiga.

 

El nom de la casa és el dels seus antics propietaris, però amb el parlar de la comarca s'ha transformat en "La Cau".

 

L'actual casal fou engrandit durant el segle XVIII, tal com es pot observar a la part davantera.

 

        LA CAU

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=41807


Gran casal amb teulada a dues vessants. A la façana principal hi ha cinc grans arcs, tres dels quals conformen una galeria, i un arc que dóna a la porta d'entrada, al segon pis hi ha una altra galeria amb nou arcades més petites. A la llinda s'hi llegeix "Esteve Calm 1764". Les finestres que envolten la casa són de pedra treballada. Al darrera una gran arcada forma una galeria que uneix la casa amb una capella que hi ha al costat. També hi ha masoveria. Hi ha documents que daten la casa al segle XIV però es pensa que podria ser més antiga. L'actual mas es va engrandir al segle XVIII.


I trobem encara:

https://ca.wikipedia.org/wiki/La_Cau_(la_Vall_d%27en_Bas)


La Cau és un gran casal al sud del poble de Sant Esteve d'en Bas (la Garrotxa), a mig camí entre els Hostalets i Sant Esteve d'en Bas, protegida com a bé cultural d'interès local.

 

És un edifici amb teulada a dues vessants. A la façana principal hi ha cinc grans arcs, tres dels quals conformen una galeria, i un arc que dóna a la porta d'entrada, al segon pis hi ha una altra galeria amb nou arcades més petites. A la llinda s'hi llegeix "Esteve Calm 1764". Les finestres que envolten la casa són de pedra treballada. Al darrere una gran arcada forma una galeria que uneix la casa amb una capella que hi ha al costat. També hi ha una lliça i una masoveria.

 

Hi ha documents que daten la casa al segle XIV, però es pensa que podria ser més antiga. L'actual mas es va engrandir al segle XVIII . El nom de "la Calm" era el dels seus antics propietaris, però amb el parlar de la comarca s'ha transformat en "la Cau".


Apareix un element nou, la capella, citada sense l’advocació com és mal costum en aquest dissortat reialme.


Quan a l’advocació mossèn Josep Maria Viñolas Esteva (1966, Salitja, Girona) ens aclareix que està/estava advocada a la màrtir, santa Victòria.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/10/goigs-sant-victoria-capella-de-la-cau.html

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/la-cau-sant-esteve-den-bas-la-vall-den-bas-la-garrotxa-girona-catalunya/


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  afegim la intercessió de Santa Victòria   ,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 

Cuideu-vos molt, a Catalunya les víctimes directes de la Covid.19 ja sonquasi 20.000, a Madrid superen les 21.693, i les estimacions més benèvoles per al REINO DE ESPAÑA volten els 170.000


1 comentari:

  1. UN DELS GOIGS A SANT VICTORIÀ, patró de la Cau, escrits per Mn. Francesc Gay, musicats per l'Anton Suñé, editats el 1928, una estrofa diu: La Cau, és té per sortosa/de guardar, en son Casal,/vostra Testa gloriosa,/com un farell inmortal/que ens allunya les gropades,/vicis, foc i malestâ:/Deu-nos Fè i bones anyades/Màrtir, Sant Victorià.

    ResponElimina