dimecres, 24 de febrer del 2021

DE LA PURÍSSIMA CONCEPCIÓ DE VILALBA AL SURO. ABRERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

M’arribava fins a Santa Maria de Vilalba, Vilalba del Llobregat, en el període 1937/39.


Llegia a :

https://patrimonicultural.diba.cat/element/casa-a-la-placa-de-lesglesia-3-de-santa-maria-de-vilalba


L'origen del nucli té el seu origen en la voluntat de la marquesa de Castellbell, Maria de la Concepció d'Oriola-Cortada i Salses,  de construir a casa seva una capella separada de la de Sant Pere d'Abrera.


L'any 1868 s'instituí la nova parròquia de Santa Maria de Vilalba, que va donar nom al poble on es troba l'actual església i al costat la casa descrita.


La casa dels marquesos de Castellbell, la descriu això el Mapa de Patrimoni ;  Casa de planta rectangular, de dos pisos i golfes, amb coberta a dues aigües de teula àrab.




La façana és de maçoneria vista i les totes les obertures, finestres i portes estan reforçades amb maó vist.


 En l'eix central, al primer pis, hi ha un balcó i al segon una galeria de tres arcades de mig punt.


Sobre aquestes hi ha un rectangle de guix amb la data inscrita "1828".


L’ església  parroquial  advocada a la Puríssima Concepció de Maria es va erigir el 29 de desembre de 1867 per donar servei als veïns de Santa Maria de Vilalba, nucli de població també conegut com “El Suro”.




Tant les capelles de Casa Flavià i de la Casa de Vilalba, propietat dels marquesos de Castellvell com les parròquies d’Abrera, d’Olesa de Montserrat i de Martorell estaven lluny d’aquest nucli.

 

L'origen del nucli d’El Suro resideix al número 3 de la plaça de l’església, en la voluntat de la marquesa de Castellbell de construir a casa seva una capella separada de la de Sant Pere d'Abrera.

 

Davant aquesta necessitat, el 9 de gener de 1868 Andrés Moragas cedí un terreny per a construir l’església i la rectoria.

 

La primera pedra de l’església es va col·locar el 25 de juliol de 1881 i va ser beneïda just un any després, el 25 de juliol de 1882




https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/06/santa-maria-de-vilalba-voltrera-abrera.html




La rectoria va ser construïda abans pels feligresos i és va utilitzar com a temple fins l’acabament de les obres de l’església.

 

El cementiri, que es troba a la carretera d’Ullastrell, també el van construir els feligresos i va ésser beneït el 21 de febrer de 1869.


Enlloc consta l’autor dels projectes tècnics, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail. com


Algú ens podria fer arribar una fotografia a l’email castellardiari@gmail.com de l’edifici que havia acollit l’escola rural unitària, ubicada on ara hi ha el Casal Social del barri?.

 

Feta la feina, continuava i dissortadament en aquista ocasió no trobava cap “àngel” que m’indiques la forma d’accedir al Castell  de Voltrera i les restes de la capella de Sant Pere, que havíem visitat l’any 2010:

 http://coneixercatalunya.blogspot.com/2009/12/sant-pere-de-voltrera-baix-llobregat.html


La urbanització ha crescut en aquest 10 anys  de forma exponencial.


Sembla que hi ha un projecte “ prometre no fa pobre, oi?”

https://www.elllobregat.com/noticia/17190/abrera/paso-adelante-para-preservar-el-castillo-de-voltrera-en-abrera.html


Lluny de defallir, continuava fins a la part del Pont del Diable que pertany al Vallès Occidental, i un cop creuat el Llobregat començava la feina de retratar esgrafiats:

https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2021/02/els-esgrafiats-de-martorell-un-tresor.html


Us esperonem a compartir aquesta entrada amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19,  i confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cuideu-vos molt, l’especulació amb les vacunes feta per uns i altres, fa preveure que almenys a Catalunya, els terminis es podrien allargar més enllà del 2021.


Madrid – que no actualitza les dades de forma regular - reconeixia 22.214 víctimes:

 https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210223_cam_covid19.pdf


Catalunya, on en TOTES les funeràries hi ha almenys un periodista per deixar constància de la mortaldat que pateixen les  files “separatistes” , les víctimes des de l’inici de la pandèmia són 20.512 .

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer"  que s’ha practicat – i es practica  - al REINO DE ESPAÑA, ha comportat que percentualment sigui el lloc del món amb més víctimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada