dimarts, 16 de febrer del 2021

EL RO DE RIGOLISA ÉS OBRA DE L’ARQUITECTE EMILI SALA CORTÉS?. PUIGCERDÀ.

 

German Schierbeck (Copenhaguen 1842 – Barcelona 1912 ) era el cònsol general de Dinamarca a Barcelona.


La seva vinculació amb Puigcerdà començà l'any 1866, amb la primera visita que realitzà a la Vila.


 Més tard adquiriria una finca on es féu construir una casa que anomenaria Ro de Rigolisa i que convertí, amb els anys, en una important explotació agrícola i ramadera i on destacà en la cria de cavalls de carreres.




Va desplegar gran activitat pel millorament públic i urbanístic de Puigcerdà. Exemples d'això són el millorament del camí de Llívia dut a terme el 1900, la compra dels terrenys per la creació d'una urbanització i el seu corresponent vial que actualment du el seu nom i, la més important de totes, la compra dels terrenys adjacents al l'estany de Puigcerdà per construir-hi un parc que també du el seu nom. Aquests projectes foren acabats anys després de la seva mort. Amb presència de la seva filla Maria Schierbeck Esclús el 7 de setembre de 1924 s'inaugurava l'avinguda Schierbeck i el 9 de setembre de l'any següent el parc.

http://www.endrets.cat/indret/2977/parc-schierbeck-ca.html


L’ Emili Sala Cortès (Barcelona, 1841- La Garriga, 1920), Mestre d’obres titulat el 1866 i Arquitecte el 1876 per l’Escola d’Arquitectura de Barcelona. Segueix el corrent neomedieval i neorenaixentista, predecessor del modernisme, va tenir entre el seus distingits clients  al Dr. Salvador Andreu Grau (Barcelona, 1841 - Barcelona, 3 d'octubre de 1928), un dels propietaris importants de Puigcerdà.

 

 



Sota la seva direcció s’aixecava la Torre Junoy  i altres torres d’estiueig a la Cerdanya, seus eren també  alguns dels  edificis  més representatius de  Barcelona com la Casa Elizalde o la casa Batlló, quina façana reformaria per recomanació  seva un jove arquitecte, l’Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Camp jussà de Tarragona, 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926), que és fama havia treballat al seu despatx mentre estudiava.

 

Demanarem – aquesta feina l’hauria de fer l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Puigcerdà, o la del Consell Comarcal – als besnéts del Dr. Salvador Andreu Grau, i de l’arquitecte Emili Sala Cortès, que ens  confirmin les dades dels edificis que s’aixecaven per iniciativa dels seus besavis.

 

Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació;   en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.


Cuideu-vos molt, sembla que l’estratègia del REINO DE ESPAÑA per lluitar contra la Covid. 19 és  "laissez faire, laissez passer". Les dades de víctimes de  la Comunidad Autònoma de Madrid  que NO les  actualitza de forma regular, es situen en 21.861 persones

 

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210215_cam_covid19.pdf

 

 A Catalunya, on determinats mitjans fan un seguiment de la qüestió, des de l’inici de la pandèmia  en són 20.176.

 

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/

 

 

Caldrà seguir l’evolució d’aquests index.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada