dijous, 4 de setembre del 2014

LES ESCOLES PÚBLIQUES DE LA BARONIA DE RIALB. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

La demografia d’aquest extens municipi 145,03 km², era d començaments del segle XX de 1244 ànimes – s’havia assolit el sostre d’habitants l’any 1857 amb 1665 - , i a darreries del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ), eren només 962, que caurien fins als 298 a les acaballes del segons feixisme ( Dictadura de Francisco Franco ), i la ‘ Democraciola’ – per alguns tercer feixisme - veia com es tancava l’any 2013 amb 257 habitants. Darrera d’aquestes dades esfereïdores hi ha una llista d’esglésies – moltes de romàniques – que estan en quasi ruïna , situació que no comparteixen sortosament els edificis de les antigues escoles públiques , que gràcies a una feliç iniciativa de l’ajuntament, l’any 2000 es rehabilitaven com allotjaments rurals per tal de mantenir els edificis , i alhora tornar/donar el màxim d’activitat i vida al territori de la Baronia.


Retratava al Josep Olivé Escarré, davant la que fou escola de Palau de Rialb, en un indret força accessible.


I, la del Puig de Rialb situada en un indret feréstec, i amb un accés un xic complicat per a vehicles ‘convencionals’.

No tenia ocasió de retratar en aquest viatge l’escola de Pallerols i la de la Torre de Rialb.

Ens agradarà saber a l’mail coneixercatalunya@gmail.com els noms dels mestres d’obres, enginyers i/o arquitectes autors d’aquests edificis

Pertany al conjunt d'escoles públiques construïdes a començaments de segle a la Baronia de Rialb, restant totes abandonades. Palau 1914 , Pallerols 1912, el Puig , i la Torre, on hi havia la Casa de la Vila, de tota la Baronia, traslladada actualment a Gualter.
Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ), fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .
L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada