Llegia que a darreries del segle XIX els gerbolins decidiren abandonar i enderrocar el nucli històric de Gerb i construir noves cases a la zona baixa del poble.
Entre el 1900 i el 1910 es bastiren les noves cases del poble.
El 1907 es consagrà la nova església amb la mateixa advocació a Sant Salvador i una capella dedicada a Sant Antoni i la Mare de Déu. Prèviament s'havia enderrocat l'església feta bastir per Ermengol IV.
Agustí Duran i Sanpere (Cervera, 5 de juny de 1887 - Barcelona, 29 d'abril de 1975) dóna notícia que, per sufragar la construcció de la nova església de 1907, es vengué el retaule gòtic del segle XIV que, després de passar per les mans de l'antiquari Salvador Babra i Rubinat (1874-1930) de Barcelona, ingressà el 1931 al Museu de la Ciutadella, antecedent de l'actual MNAC.
http://www.museunacional.cat/ca/colleccio/retaule-de-la-mare-de-deu-i-sant-antoni-abat/anonim-catalunya-lleida/025071-000
No hi ha cap dada de l’autor del projecte, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com
Quan a l’església ens diu patrimoni Gencat que és un edifici d'una sola nau, dividida en cinc trams i coberta amb volta de canó amb llunetes, igual que la capella major. La construcció està realitzada en pedra, i els suports són contraforts tant a l'exterior, com a l'interior on serveixen a més, per a separar les capelles laterals (tres per banda). La sagristia té el sostre pla i el cor d'obra es troba als peus de la nau.
La porta d'accés es troba a la façana principal i té un arc rebaixat i motllurat. Al centre de la motllura hi ha un escut, i per sobre, un petit nínxol amb una imatge. A la part superior de la façana un rosetó contribueix a la il•luminació interior de l'església.
Actualment té un campanar construït amb pedra arrebossada de dos pisos, annex a la façana, dels que ens agradarà tenir noticia de l'autor a a l'email castellardiari@gmail.com
Maria Carme Vidal i Torruella – de la que ens agradarà
rebre dades biogràfiques a l’email castellardiari@gmail.com - la retratava l’any
1983.
No podíem accedir al interior, del que no en trobava imatges a la xarxa, sou pregats de fer-nos-en arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com
El topònim se li atorga el significat ‘ sota els paratges oberts’.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com
https://elpais.com/elpais/2017/09/26/videos/1506415900_563573.html
El desastre del País València, ha fet desaparèixer de les portades la noticia de la " quota genocida" de l'exercit jueu, de les morts al mar, d'Ucraïna, ..., està clar però, que a l'inefable Carlos Arturo Mazón Guixot (Alicante, 8 de abril de 1974)i al seu govern, se'ls han d'exigir responsabilitats.
Ah!, algú li hauria de dir que es tregui l'armilla "immaculada" .
Que no pot esperar res dels " amics" del Alberto Nuñez Feijóo (Orense, 1961), sembla que ja se'n ha adonat.
Avui 3.11.2024, a València esperaven maquinària pesada, i en el seu lloc els han enviat als reis i els seus bufons, la resposta ha estat continguda.
Senyor, allibera'ns de tanta estultícia i corrupció, amén !
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada