divendres, 28 de novembre del 2014

SANT ANIOL D'AGUJA. MONTAGUT I OIX. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

Confesso que m’admira la capacitat natural del Tomàs Irigaray Lopez per fer retrats magistrals on jo faig o faria fotografies discretes.

Un exemple el teniu en el que fou Monestir de Sant Aniol d’Aguja, avui al terme de Montagut i Oix, a la comarca de la Garrotxa.

Explica la tradició, que la Vall de Sant Aniol constituí el refugi d'un grup de monjos benedictins que cercaren protecció arrel del desembarcament dels normands a les costes del Rosselló i la subsegüent destrucció del monestir de Santa Maria d'Arlés. Documentalment es prova que l'any 872 hi havia a la vall un monestir dedicat a Sant Aniol regit per l'abat Racimir, al qual el rei franc Carles el Calb havia confirmat, en la data anteriorment esmentada, la possessió d'un extens territori.

La descripció tècnica incideix en les modificacions que l'església de Sant Aniol ha sofert en el decurs del temps , i que han desfigurat la seva primitiva fàbrica romànica, malgrat en conserva encara la planta. La nau original és de volta de canó, allargada en època posterior per la banda de ponent, hi trobem la porta d'ingrés, que fins fa poc conservava la ferramenta romànica original. Al timpà hi ha una creu esculpida envoltada per cinc boles. Per sobre la porta hi ha un ull de bou i el campanar d'espadanya d'un sol ull, construït en temps més moderns. Des de l'interior s'accedeix a la Cova de l'abat, bauma subterrània formada per les filtracions de les aigües i que s'ha convertit en capella, amb un altar d'obra adossat a la pedra. És de tradició que Sant Aniol vingué des de Vallespir a fer penitència aquí, fins que fou descobert el seu amagatall i tornà a França, on fou martiritzat.


A ponent hi ha la porta d'entrada, que fins fa poc conservava la ferramenta romànica original. el timpà presenta una creu esculpida envoltada per cinc boles.


L’ absis semicircular està ubicat a llevant i decorat amb faixes i arquets llombards repartides de manera desigual entre les faixes. Al centre presenta una finestra de doble esqueixada.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada