Retratava al Josep Olivé Escarré, tenint de fons la impressionant torre de defensa quadrada annexa al mas de Can Coll, llegia que la torre s’aixecava l’any 1576. La descripció tècnica ens diu ; gran Torre quadrada de 4 pisos d'alçada, amb edificis annexes. A la primera planta hi ha un baix relleu amb la figura de dos àngels que sostenen un escut i als peus d'aquest un altre cap. El sòcol de la torre i els emmarcaments dels angles són de grans carreus. Les finestres tenen ampit de poc voladís. La torre està coberta amb teulada a quatre vessants i està coronada per una campanar d'espadanya.
Té adossat un cos rectangular cobert a doble vessant, amb el carener paral•lel a la façana. Té dues grans portes adovellades i quantitat de finestres rectangulars.
A la base de la torre hi ha la inscripció "Pere Coll MDLXXVI" que ens indica la data de la construcció.
L'any 1660 es va beneir la capella de Sant Joan, que en substitueix una d'anterior, del segle XI.
L'any 1797 van portar els cossos de Sant Vicenç i Santa Clara a la capella de la torre.
A mitjans de segle XIX el major propietari de terres de Lliçà de Vall era el barceloní Eduardo de Llanza i Montoliu, propietari de Can Coll. A l’enciclopèdia es fa referència a aquest cognom com dels Llança; en els documents de Lliça d’Avall, apareix amb la forma Llanza, pensem que més enllà de la coincidència del cognom, no té res a veure amb la branca que ostenta el títol de Duc de Solferino.
L’any 1897 Can Coll de Lliçà d'Avall, amb 165 hectàrees d’extensió , era la finca més gran del municipi i la sisena més gran de la comarca. La finca can Ronses de Palou, pertanya també a Eduardo de Llanza i Montoliu.
El 1928 Ignasi de Llanza i de Montoliu cedeix els terrenys per a la construcció de l'edifici de l'Ajuntament, aleshores can Neri, era també de la propietat del terratinent barceloní Ignasi de Llanza i de Montoliu.
L’edifici de Can Coll va ser adquirit per l’Ajuntament de Lliça d'Avall per a instal•lar-hi un casal d’entitats.
El Josep Sansalvador Castellet, de l’Arxiu Gavin, em deia que l’advocació de la Capella-oratori és la de Sant Joan Baptista, encara que el nom popular, és el de Sant Vicenç i Santa Clara.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada