diumenge, 16 de novembre del 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DEL CASTELL DE FALSET. EL PRIORAT. TARRAGONA. CATALUNYA

Quan retratava l’església del Castell de Falset , tenia clar que parlar de ‘ capella’ -com ho fan els papers ‘oficials’ – és en el millor dels casos una incorrecció, aquí rebien atenció espiritual els falsetans fins que s’edificava l’església ‘ nova’ baix al pla.


Les primeres referències documentals del castell daten de l'any 1199, tot i que es suposa una cronologia anterior, d’època sarraïna . La seva construcció a finals del segle XII es relaciona amb la conquesta dels comtes catalans de la Catalunya Nova.

L'època de màxim esplendor es data el segle XIV, quan els comtes de Prades van ampliar l'edifici.

Segons la tradició, en aquest castell van néixer dues de les dones més importants de la història medieval de Catalunya: Elionor de Prades, reina de Xipre i de Jerusalem (1333-1416), i Margarida de Prades, reina d'Aragó i darrera reina catalana (1387-1429).

A principis del segles XVIII, Felip V ‘ l’estimat’ va ordenar destruir el castell.

Mossèn Josep Maria Alegret Bellmunt, rector de l’Arxiprestal de Santa Maria de Falset, em confirmava que l’advocació de l’església del Castell, era també la de Santa Maria, i que la parroquialitat es traslladava – sense interrupció – des de l’església del Castell, a l’església del poble.



Des de l’Arxiu Gavin em confirmaven l’advocació de Santa Maria a l’església parroquial del Castell de Falset, i m’enviaven alhora un parell de fotografies datades el 20-II-1977.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada