dimecres, 7 de juny del 2023

CELLER COOPERATIU D’ESPOLLA. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 


Llegia ; edifici situat al sud del nucli urbà , a la sortida del poble per la carretera que porta a Roses, les instal·lacions del celler es varen inaugurar el dia 8 de novembre de 1931.

Era el primer celler cooperatiu de la comarca, dissenyat per l'arquitecte Pelai Martínez Paricio (Figueres, 15 d'octubre de 1898 - Figueres, 13 de juny de 1978 . Fou iniciativa del Sindicat Agrícola fundat el 1906 per un grup de viticultors que volien millorar i revaloritzar el que produïen individualment i comercialitzaven amb dificultats. En efecte, el 1917, es va crear una comissió, presidida per  Carlos de Camps y de Olzinelles (Gerona, 1860 - San Sebastián, 1939) II  marquès de Camps, per estudiar l'edificació d'un celler; però no fou fins el 1930, després d'haver visitat els cellers de Terrassa, Rubí, Cervera i Banyuls, que es va constituir la secció de vinificació. El celler es construí en uns terrenys del marquès de Camps, al lloc anomenat la Coromina i s'encarregà a l'arquitecte Pelai Martínez i ParicioUn cop construïda la nau principal (1931) es va edificar l'edifici per al trull d'oli, sense cap tècnic responsable.

Posteriorment, l'any 1948 es construí la sala de les bótes de fusta que havia estat projectada per Pelai Martínez.

L'any 1957 es va construir la nau del laboratori i la botiga i, finalment, el 1961 es va realitzar l'ampliació de la nau principal envers l'oest, obra de l'arquitecte Ricard Giralt i Casadesús (Barcelona, 15 de desembre de 1884 – 28 d'abril de 1970), tot i que va seguir els criteris marcats per Pelai Martínez.

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Espolla&page=1&pos=2

Ricard Giralt i Casadesús, va ser depurat per la dictadura dels seus càrrecs d'arquitecte municipal de Figueres i Girona.

Em complaïa comprovar que Espolla  – de moment -   està lliure de la terrible infecció filonazi que s’ha estes arreu de Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada