dilluns, 13 de febrer del 2023

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE LA MISERICÒRDIA I DE SANT ROC DE L’ILLA. FOGARS DE MONTCLÚS. MONTSENY JUSSÀ/ VALLÈS ORIENTAL.

 

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-lilla-o-sant-roc-fogars-de-montclus





Llegia de la capella coneguda modernament pels titulars de la Mare de Déu de la Misericòrdia i de Sant Roc, s’intitulà fins al segle XVI únicament Santa Maria d’Illa o de l’Illa. No en coneixem l’origen, però des del segle XII, com a mínim, pertanyia al domini i la provisió de l’abat de Sant Quirc de Colera, l’igual que l’església de Sant Esteve de la Costa. En la butlla del papa Honori III de confirmació de béns d’aquell monestir ja consta després de Sant Esteve de la Costa Sancta Maria de Insula. El 1272 el canonge Pere d’Illa li regalà un pali de valor de 50 sous. De la construcció romànica inicial en resta l’absis i part dels murs perimetrals, bé que aquests han sofert moltes alteracions, puix que al segle XVII s’hi feren quatre arcs rebaixats sobre pilastres.


L’any  1873 va caure part de la volta i va restar quinze anys abandonada, fins que es va reparar tota la coberta el 1888.


Guarda un petit retaule plateresc del segle XVI o començament del XVII, en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República es van perdre algunes de les taules pintades i les imatges


Queden com a resta medieval els murs de l’absis llis, sense finestres ni cap altre element. L’absis és enguixat per dins i arrebossat a l’exterior, on s’entreveu l’aparell de maçoneria, és a dir que els carreus no són regulars ni estan col·locats en filades. La resta d’edificació és del segle XVII i de l’any 1888.


Hi ha un portal tapiat a la façana de tramuntana


https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/05/goigs-la-mare-de-deu-de-la-misericordia.html


https://patrimonicultural.diba.cat/element/santa-maria-de-lilla-o-sant-roc


En llengua catalana el tractament correcte és Marededéu, la pèrdua de les llibertats l’any 1714, propiciava que també en l’àmbit religiós s’introduís el criteri masclista i reduccionista vers la Verge Maria, anomenant-la Santa Maria.


Aquests més de 300 anys de forçada dependència feien que per efecte de la síndrome d'Estocolm, moltes persones assumeixin com a pròpies les costums dels ocupants.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada