dissabte, 25 de febrer del 2023

ESGLÉSIA DE SANTA AGNÈS DE SOLIUS. SANTA CRISTINA D’ARO. L’EMPORDANET

 

El Vicent Miralles Tortes  ,publica fotografies de l’Església de SANTA AGNÈS integrada en el conjunt del monestir de Santa Maria de SOLIUS, al municipi de Santa Cristina d'Aro ( Baix Empordà ).


Llegia que parròquia apareix esmentada per primer cop en un document de l'any 1103 amb el nom de "Sancte Agnetis Olivensis", antic nom donat al poble de Solius. Actualment pertany a l'arxiprestat de la Bisbal, antigament pertanyia a l'ardiaconat de la Selva.


A partir de 1967, quan uns monjos de Poblet es van instal·lar a l'antiga rectoria, es va convertir en l'església d'aquest nou monestir de Santa Maria de Solius, priorat cistercenc i filial de Poblet. Aquest monestir va ser fundat el 21 de gener de 1967, festa de Santa Agnès, patrona d'aquesta parròquia.


L'edifici actual es va iniciar el 1773 i sembla que es va acabar el 1782, construint-se tot aprofitant el material de l'antiga església romànica. El campanar es va fer entre els anys 1827 i 1834, tot i que encara conserva la base romànica, inclosos els finestrals que avui resten tapiats.




A l'interior de l'església, dins les capellers laterals, es conserven uns retaules neoclàssics de factura popular. 




Cal destacar el de la Mare de Déu del Roser i el de Sant Isidre. També es conserven diverses làpides sepulcrals d'alguns rectors de la parròquia.

 

Quan  al topònim  Solius , és una contracció de sos olius, que prové de ipsos OLIVOS 'les oliveres'.

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=39320


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-agnes-de-solius-santa-cristina-daro

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/7374


Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 8 de març de 1897 - Llofriu, 23 d'abril de 1981) es referia a la seva comarca com l’Empordanet, defugint així el castellanisme BAJO, i sense esmentar la forma catalana correcta JUSSÀ, eren, cal recordar-ho, temps de foscor, que dissortadament continuen encara.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada