diumenge, 19 de febrer del 2023

RESIDÈNCIA SANT JOSEP. MATARÓ. EL MARESME

 

El Vicent Miralles Tortes, publica una fotografia; portes modernistes a laResidència Sant Josep de Mataró ( El Maresme ).




Llegia a :

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/8668

 

L’Emili Cabanyes i Rabassa (Mataró, 1850-1916) va ser l’autor de l'edifici,  del carrer de la  Muralla de Sant Llorenç, 9, propietat de l'Ajuntament de Mataró ,  Patrimoni Gencat explica que és d'estil noucentista, construït el 1912 amb elements de caràcter modernista.


Cal destacar les finestretes superiors i la tribuna de l'entrada, que li donen una certa similitud amb l'edifici del costat, de Puig i Cadafalch (Creu roja). Malgrat tot, la concepció de l'estructura de la casa respon a una línia molt més racional, funcional i institucionalitzada.


De nova creació a les façanes, dissenyats i realitzats per l'artista Pares de Mataró (Joan Baptista Parés i Gomis) – ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del lloc i data de naixement, i si fos el cas de traspàs ) a principis de 1988 amb motiu de les obres de reforma de l'interior i exterior de l'edifici.


Els esgrafiats ocupen aproximadament 600 metres  de dibuix. Quan se li encarregà el projecte, en Parés va fer 4 avantprojectes, un modernisme moderat, un de florit, un noucentista i un de simple. L'arquitecte Martí Coll – ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del cognom matern, i del lloc i data de naixement, i si fos el cas de traspàs)  va triar el primer, el modernisme més florit.


Els motius són bàsicament flors i ones del mar, que es poden apreciar a les sanefes que volten l'edifici.


 A la façana de ponent destaca l'escut de Catalunya i la vara de Sant Josep, ja que la beneficència encara depèn de la parròquia.


https://transport595.rssing.com/chan-12753924/article826.html


http://magrinyar.blogspot.com/2017/01/va-amb-els-temps-i-lescircumstancies.html



https://www.arquitecturacatalana.cat/ca/obres/residencia-sant-josep


Altres fonts adjudiquen l’autoria a l’arquitecte Eduard Ferrés i Puig((Vilasar de Mar, 1880-Barcelona, 1928) que va ser arquitecte municipal de Mataró. Ens agradarà tenir-ne  confirmació a l’email castellardiari@gmail.com

 

La presència a Catalunya d’ençà de 1714 de forces d’ocupació, ha acabat imposant uns models “ informatius” de caire marcadament masclista, en els que la indefinició és un senyal de “fàbrica”.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada