dijous, 30 de setembre del 2021

IN MEMORIAM DE LES ESCOLES PUBLIQUES D’ARBÚCIES . LA SELVA. GIRONA.

 

En la recerca dels edificis escolars anteriors a la dictadura franquista ens hem sentit sovint molts sols, està clar que en el període 1939-1975 TOTHOM, o molta gent,  era franquista, si més no, per adhesió. Tant clar però, com que només una mínima part de la població va participar en la comissió d’actes delictius,  dada que la continuïtat de bona part dels darrers alcaldes  del franquisme, en els ajuntament de la “ democraciola” corrobora.


Insistim en demanar “ urbi et orbe “ la col·laboració de TOTS ELS CATALANS en la tasca de recuperar aquesta àmbit de la memòria col·lectiva.  Allò  que no fem els catalans, no és farà.


Trobava una fotografia de l’edifici escolar  de les rescoles públiques d’Arbúcies, que  fou construït el 1916,  a instancies de  la Mancomunitat de Catalunya,  i va  ser projectat per l’arquitecte noucentista Lluís Plana Calvet ( Barcelona, 15 de maig de 1879-1954)  )




Com bona part dels edificis que s’aixecaven per la Mancomunitat i/o la II República, i NOMÉS per aquesta causa,  foren enderrocades l’any 1959. La dictadura encara comptava AÑOS TRIUNFALES.


Molt recomanable la lectura de l’excel·lent treball del Jordi Pujadas Ribalta. Llicenciat en Ciències de l’Educació


Les escoles d’ensenyament primari a Arbúcies i els seus mestres


Quan volteu per Catalunya, demaneu informació de les escoles  a les persones de més edat,  son els darrers testimonis , i el temps en això, està fent “ la feina” al enemics de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada