dissabte, 1 de desembre del 2018

TENIU DADES DE L’AUTOR DE L’ESGLÉSIA DE L’ASSUMPCIÓ DE BARBERÀ DEL VALLÈS?.

No les sabia trobar a :

http://www.culturaarqbcn.cat/arxius/Destrucci%C3%B3.pdf

http://www.culturaarqbcn.cat/arxius/Destrucci%C3%B3_2.pdf

On llegia ; BARBERÀ DEL VALLÈS, SANTA MARIA

El temple parroquial de Santa Maria de Barberà, d’estil romànic pur, de finals del segle XI, va ser saquejat i incendiat el dia 21 de juliol de 1936. Per la seva consistència, es van conservar els murs i la volta. L’església va quedar abandonada i oberta durant un any, per la qual cosa la “quitxalla i alguns adults la van anar destruint més i més”.

D’aquesta parròquia l’any 1940, l’informe diu que abans de la guerra hi havia una tensió molt forta, amb mítings exaltadíssims contra l’església (pàg. 36).

Destaca les pèrdues de sectors del retaule major amb plafons pintats d’estil renaixentista (pàg. 66), el retaule de Sant Isidre i Sant Jaume d’estil rococó (pàg. 70), el retaule barroc de la Mare de Déu dels Dolors, i el del Santíssim Sagrament i el del Sant Crist, aquests darrers també barrocs (pàg. 68). Les imatges gòtiques de l’Assumpció i la Mare de Déu del Roser (pàg. 74), així com alguns objectes d’orfebreria; una creu processional, una custòdia i la veracreu (pàg. 83).

Es va prendre foc per onze vegades a la Casa Rectoral, fins que es va desplomar. L’arxiu, de gran valor per la seva antiguitat, va desaparèixer entre les flames.

El cap d’any de 1941, Mn. Antoni Piña va iniciar les obres de restauració. El seu successor, Mn. Pau Vives Masa va aconseguir la reconstrucció de l’església romànica sufragada per l’Estat, i la seva declaració com a Monument Nacional, començant al mateix temps la construcció d’un nou Temple al centre de la població. Mn. Miguel Badosa va posar feliç terme a les obres del mateix l’any 1959.

Les etapes de l’obra són: l’any 1955 es va acabar la restauració de l’església romànica; el dia 12 de febrer de 1950 es va posar la primera pedra del nou temple, que es va acabar el 4 de juny de 1959; aquest mateix dia es va beneir el nou altar i la imatge de la Patrona.

L’església no consta a l’escarransida llista de monuments de Barberà del Vallès :
https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_del_Vall%C3%A8s_Occidental#Barber%C3%A0_del_Vall%C3%A8s

No sabia trobar – si existeix – el Catàleg de Patrimoni de Barberà del Vallès.

En diuen alguna cosa els amics de POBLES DE CATALUNYA http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=5964

La creació del Bisbat d’Egara, no ha tingut en aquest terreny del Patrimoni històric cap efecte positiu.

Esperem rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com les dades de l’autor de l’edifici de l’Església de l’Assumpció, i de la rectoria annexa.
Barberà del Vallès, Catalunya, Déu fins i tot, us ho agrairan.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada