dijous, 20 de desembre del 2018

IN MEMORIAM. COL·LEGI SAGRATS CORS. SANT HIPÒLIT DE VOLTREGÀ. OSONA. CATALUNYA

Fa anys que intentem recuperar la memòria històrica dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista; val a dir que els públics – impulsats i mantinguts per l’estat – eren alhora que minoria en nombre, d’una ‘qualitat’ arquitectònica MOLT INFERIOR als de les diverses Ordres Docents de l’Església Catòlica – amb algunes excepcions durant el període la Mancomunitat, i de la Generalitat de Catalunya durant la II República - . Dissortadament el cel acadèmic de l’església catòlica, no s’estenia a documentar com cal aquests edificis que hores d’ara, només pels pas dels anys, son monuments arquitectònics.

Llegia en relació a l’escola dels Sagrats Cors, que retratava el Joan Dalmau Juscafresa ; el 16 de juny de 1889 es van obrir per primera vegada les portes del Col•legi Sagrats Cors (Sant Hipòlit de Voltregà) a 120 alumnes encarregats al mestratge de tres germans de La Salle, els quals emprenien la tasca pedagògica amb el desig de “dedicar tot l’esforç a educar nens i joves, respectant la seva llibertat i intentant ajudar-los perquè visquin d’acord amb l’esperit del cristianisme” tal i com ells van expressar a la seva arribada al poble.

Situada a l’actual edifici, aquesta escola fou promoguda per l’ aleshores bisbe de Vic, el Dr. Josep Morgades Gili (Vilafranca del Penedès, 9 d'octubre de 1826 - Barcelona, 8 de gener de 1901).

El 1972, i per manca de personal docent vocacional, els germans van haver de marxar del poble.

Dos cursos després, l’escola es fusionà amb l’escola de nenes de les Germanes Dominiques de l’Anunciata.

L’any 1986 l’escola accedeix al règim de concert educatiu. Es tracta aleshores d’una escola parroquial portada per un equip de seglars.



En el curs 2012-2013 l’Escola Sagrats Cors, recollint la tradició i el treball dels docents que durant més de 120 anys s’han dedicat a l’ensenyament dels fills dels treballadors del poble i dels seus voltants, es trasllada a la Casa d’Espiritualitat de la Gleva, i canvia el seu nom per el de Col•legi Mare de Déu de La Gleva, vinculat a la Fundació canònica del mateix nom.


Per descomptat esperem que des del Bisbat de Vic, ens faran saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com qui va ser l’autor de l’edifici, i en el seu cas els de la successives reformes. També, si és possible, voldríem rebre imatges de la capella que imaginem devia tenir aquella escola.

Ah!, posats a demanar, voldríem saber també qui va ser l’autor de la casa d’Espiritualitat de la Gleva, i de l’arquitecte autor de l’actual adaptació i/o reforma.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada