dissabte, 8 de desembre del 2018

CASA DEL BARÓ D’OLLER. CENTELLES. OSONA. CATALUNYA

Llegia que la casa fou construïda l’any 1796 tal i com indica el llindar de l'actual porta; originàriament la casa era més baixa que l'actual, una reforma duta a terme a inicis del segle XX la va fer pujar en alçada.

Era la casa d'estiueig del baró d'Oller.

L’any1917 va ser refeta totalment i es va construir fins i tot un cos nou a la part posterior.

La baronia d’Oller és un títol nobiliari que el papa Lleó X concedí el 1905 a l’arquitecte Salvador Oller i Pedrol (Barcelona 1871 — 1907).
Salvador Oller i Dulcet (Centelles 1843 — Barcelona 1909), segon baró

Francesc d’Assis Oller i Pedrol ( Barcelona, 1877 — Barcelona, 1939) tercer baró.

El Mapa de Patrimoni ens diu; casa senyorial d'estiueig de notables dimensions, de planta baixa, dos pisos i golfes, amb un jardí incorporat a la part posterior. La coberta és de teula aràbiga a dos vessants a la façana principal. Cal destacar la quantitat d'obertures amb forma de finestres i balconades que tenen profusió de treballs de ferro forjat. A la façana principal i en la planta baixa, a imitació de pedra treballada, hi trobem abundants rosetons. La façana lateral dreta és la que està restaurada a l'estil modernista i tots els marcs de finestres tenen el mateix dibuix. Després de la reforma modernista de 1917 se li va afegir un jardí al lateral.


En 1917 l'arquitecte Manuel Joaquim Raspall Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877 - la Garriga, 15 de setembre de 1937) va refer la casa per complet, llegia que un tenia motor propi per fer electricitat , i un dels primers telèfons particulars de Centelles. Destaca el jardí ubicat a la part esquerra de la casa . Situat de forma elevada dona al primer pis de la casa i segueix el caràcter noucentista de casa senyorial amb jardí.


El Jardí té grau de protecció 2 dins el Catàleg de Protecció de Patrimoni de Centelles.

https://sites.google.com/site/barcelonamodernista/casa-oller-o-can-gaud

La Baronia d’Oller continua vigent?. En cas afirmatiu sabeu qui ostenta aquest títol nobiliari?. coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada