dissabte, 3 de març del 2018

QUE EN SABEU DEL MAS VINYALS D’ESPARREGUERA?. EL LLOBREGAT JUSSÀ [ BAIX LLOBREGAT]. CATALUNYA

Retratava de manera parcial i amb algunes dificultats un edifici ‘singular’ mentre feia el camí vers la Colònia Sedó, venint des del Cairat, en no trobar-ne cap dada a la llista de monuments de Patrimoni Gencat, ni al Mapa de Patrimoni d’Esparreguera, deixava una pregunta a facebook, Com es diu la casa ?. Està al camí del Cairat.




El Pere Julià Subirana, em diu ; es Can Vinyals (Esparreguera).


Li feia una nova pregunta; hi ha una casa amb aquest mateix nom al poble, al carrer dels arbres, 19 , de la que el Mapa de Patrimoni ens diu:


l'any 1493 un Vinyals ja era batlle de la vila.


A mitjans segle XVII, en Josep Magarola i Badia, pubill Vinyals, era l'amo de la Barca que ja feia 200 anys feia el servei de transbordament entre Esparreguera i Olesa.


Fins fa uns anys s'utilitzà com a Caserna de la Guàrdia Civil.


http://retallsdesparreguera.blogspot.com.es/2012/02/70-anys-de-la-caserna-fantasma-de-la.html

Edifici entre mitgeres de planta baixa i, dos pisos i golfes. A la part posterior de la casa hi ha un petit jardí enjardinat. A la façana principal, la planta baixa és de pedra vista; la porta és d’arç rebaixat i a banda i banda hi ha una gran finestra amb reixa i ampit. Al primer i segon pis hi ha tres balcons en cadascun, les obertures tenen al voltant una motllura i el mur té una decoració pictòrica. Les golfes tenen tres petites obertures envoltades d’una motllura i el parament és llis. Tots els pisos estan separats per una motllura.


Tens dades d'aquest mas o masia ?. Quan es va fer?, qui en va ser el promotor?, qui l'autor?


El Pere Julià Subirana, em diu ; no té res que veure com està actualment amb l'antiga masia , no té molts anys , de principis del segle XX .





 Era un mas molt senzill i mig abandonat , una gent el comprà fa uns anys i el varen transformar com està actualment .


El  Josep Paulo Sàbat, cronista oficial de la vila d'Esparreguera, explica que El 1936 la masia era de Josep Mª Vila de Tarragona. Els masovers que hi habitaven eren Joan Torres Martí, de Piera, de 48 anys; Concepció Muset Carné, la seva muller, de 48 anys; Joan Torres Muset, fi ll, de 25 anys; Anton Torres Casanoves, de 88 anys, pare de Joan i Àngel Esteve Torres, nét, de 10 anys.


La finca la comprà un pintor, Joan Fortuny, que hi feu una gran reforma i la convertí en estudi on elaborava els seus quadres. 


Pintava amb una exquisida qualitat. Em contà que el seu besavi era de Reus i també era pintor, però no es pot confondre amb el famós Fortuny, tot i que podria ser de família. Fa uns quants anys vaig tenir l’honor de visitar el mas i en vaig quedar meravellat de les obres i de la transformació que havia fet de la finca rural en una gran mansió.




Cap dada però, de l'autor de la reforma de l'edifici, ni de l'advocació de la capella, sou pregats de fer-nos-ho saber a l'email  castellardiari@gmail.com 



De la capella  i de la seva advocació en demanarem dades al  Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya  Arxiu Gavín 

 
El cognom em feia pensar que potser tenir relació amb la finca homònima de Sentmenat,al Vallès Occidental, com així sembla deduir-se de la biografia de Manuel Domènech i Vinyals ( Esparraguera, 1835 – Sentmenat, 1905)
https://carlesquerol.wordpress.com/2016/03/15/un-personatge-foraster-realment-singular/

Quan a la presencia els Vinyals a Esparreguera :


Sempre, sempre, sempre, afegim la nostra petició per completar dades, noms, cognoms, lloc i data de naixement i traspàs,.., advocacions,..., ho fem perquè el patrimoni històric i/o artístic, la seva conservació i la seva correcta documentació per als catalans és un imperatiu ètic.


Esparreguera, el Llobregat jussà [ BAIX LLOBREGAT], Catalunya us ho agrairan.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada