dissabte, 23 d’abril del 2016

ESGLÉSIA DE SANT BARTOMEU DE RIBA-ROJA. RIBERA D’EBRE. TARRAGONA

Patrimoni Gencat ens diu de l’església de Sant Bartomeu de Riba-roja, a la comarca de Ribera d’Ebre, església de tres naus de planta basilical i absis poligonal.



Al centre del frontis hi ha una portalada a mode de retaule, oberta en arc de mig punt. Aquest queda presidit per dues columnes per costat, de capitells corintis, que sostenen la cornisa del segon nivell, on hi ha una fornícula amb el sant custodiada per angelets i motius vegetals. A la clau del portal hi ha inscrit l'any "1772", sobre el qual hi ha una creu templera. A banda i banda del portal hi ha dues pilastres que suporten una cornisa, des d'on arrenca la voluta central. En un extrem sobresurt el campanar, de planta quadrangular i dos nivells, delimitats per una cornisa. Cadascun dels costats presenta una pilastra amb capitells de cares humanes, entre els quals hi ha, a l'alçada del segon nivell, finestres d'arc de mig punt.

A l'interior, la nau està coberta per una volta de canó amb llunetes molt alta, mentre que el creuer presenta un cimbori octogonal. El transsepte està acabat amb absidioles també poligonals, cobertes amb volta de creueria. Els arcs torals de la nau central descansen sobre pilars, al voltant dels quals hi ha grups de dos pilastres amb capitells corintis. Des dels pilars també arrenquen els arcs de mig punt de les capelles, que estan cobertes amb volta de creueria. La part de l'absis queda cobert amb una volta de quart d'esfera de forma apetxinada. Als peus del temple hi ha el cor, sostingut per un arc carpanell. La il•luminació natural de la nau es fa a través de petites finestres quadrangulars situades sobre les voltes de les capelles i el cimbori, així com per una rosassa. Queda rematat amb balustrada. El parament dels murs és de carreus escairats a la façana i als angles i de paredat comú revestit amb arrebossat a la resta.

Els hospitalers van bastir una nova església parroquial el 1772, amb la creu de Malta a la façana. Abans de la Guerra Civil, la torre tenia dos cossos, el superior, també quadrangular, tenia una vistosa cúpula.



Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada