dilluns, 18 d’abril del 2016

EL PONT MEDIEVAL DE SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA. GIRONA

Llegia que Sant Joan ha estat un pas necessari per la comunicació entre el mar i la muntanya. Durant l'època romana es va construir la via Annia, que passava per l'actual carrer de Sant Antoni i travessava el riu Fluvià pel mateix lloc que el pont actual.

Les poques notícies escrites que tenim sobre el pont ens les dóna l’ historiador Francesc Montsalvatge i Fosas. (Olot, 1853 - Girona, 1917); els documents estan datats els anys 1281 i 1328. Cap d'aquests documents fa referència al pont actual, doncs la seva construcció es pot datar cap a l'any 1450 (possiblement l'anterior fou enderrocat pels terratrèmols dels anys 1428 i següents que assolaren la comarca).

El pont tenia quatre arcs i dos sobreeixidors; l'arc gros és el que ocupa tota l'amplada de l'actual llit del riu i és de volta apuntada. Els dos sobreeixidors estan col•locats cadascú a un costat de l'arc central. A la dreta de l'arc principal hi estan situats dos arcs de mig punt, els quals estan mig amagats per construccions posteriors. L'arc que estava a l'esquerra es va enderrocar per eixamplar l'entrada del pont.


Va ser construït amb carreus petits, mal escairats, i pedra volcànica del país.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada