diumenge, 18 de desembre del 2011

SANT MARC DE CAL BASSACS. GIRONELLA. EL BERGUEDA JUSSÀ

És sens dubte un dels edificis religiosos més ‘vistos’ del Berguedà; està situada a l’esquerra de la autovia C-16 quan circulem en sentit Berga.

Vista, no és sinònim de visitada, i més enllà de la devoció que li tenen els veïns de Gironella, Sant Marc – com la major part dels edificis religiosos – viu un aïllament creixent.

De l’indret trobem a l’enciclopèdia :

Església de Sant Marc dels Bassacs, l'origen es remunta probablement al segle X.

Inicialment era un eremitori, construït aprofitant una roca aïllada, la qual fou completament excavada per formar-hi un habitacle. Posteriorment, aquesta peça serví d'absis de l'església que hi fou erigida al davant.

El 1749, fou edificada l'església actual de Sant Marc, la qual fou igualment construïda per tal d'aprofitar l'eremitori com a absis.

A poca distància de l'església, i adossades a una roca, hi ha restes d'una construcció amb coberta i dos pisos i un sepulcre excavat lateralment a la roca.
En aquesta mateixa roca, al costat, hi ha una gran escala excavada i, molt a prop, indicis de l'existència d'una torre circular de defensa, com les edificades pels carolingis al segle IX.

La pàgina web de l’Ajuntament de Gironella, diuen :

construïda al segle XVIII (segons una pedra cantonera, amb data de 1749) damunt d’un temple anterior; a banda i banda de l'entrada principal i a la clau de l'arc s'hi troba l'únic exemple de grafits medievals de la comarca (segle XIII-XIV), que representen uns castells. Aquesta primera església , s’aixeca al ensems sobre un antic ermitori del segle IX-X excavat a la roca.

A la roca situada darrera l'absis i a la seva part superior s'hi aprecien restes d'altres construccions.

Quan m’aturava per recollir-ne imatges els termòmetre marcava -2 graus; aquestes temperatures afecten al funcionament normal dels equips digitals, i també dissortadament als esser humans. M’emportava com a premi un constipat.





Un consell de bon amic, atureu-vos a contemplar Sant Marc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada