dissabte, 5 de novembre del 2011

SANT JOAN DE L'AVELLANET. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

La Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur , ens envien una crònica de la seva visita a l’església de Sant Joan de l’Avellanet, que pertany al municipi de Bagà.

A l’ alçada del quilòmetre 3,7 de la carretera de Bagà a Gisclareny, trobareu un rètol que indica Sant Joan de l’Avellanet. Molt a prop d’aquest indret finalitza la Via Nicolau oberta fa poc per aquelles persones a les que els hi agradi caminar. Hi ha també en projecte fer un museu, i consolidar una casa de colònies.

Situada dins l’antic comtat de Cerdanya, concretament a la vall de Brocà. L’església depenia religiosament de la diòcesi d’Urgell.

La primera referència històrica, no gaire precisa, és de l’a. 983 en l’acta de consagració de l’església monacal de Sant Llorenç prop Bagà ( actualment Guardiola)

Noticies més precises la daten al segle XIII. L’any 1255 R.G. d’Enveig va vendre a R.G de Faia tota la vil•la d’Avellanet.

Pere d’Avellanet en els seu testament hi deixà diferents beneficis amb la condició d’esser soterrat davant la porta.

Al segle XVI el país va anar despoblant-se i comença una època de decadència i abandó. Segurament aleshores els habitants de la vil•la es van traslladar a viure a Bagà.

Al segle XVIII l’església de Sant Joan devia estar abandonada i sense culte, no consta en aquell període ni com a sufragània de Sant Esteve de Bagà.



És un edifici d’una sola nau, de petites dimensions, coberta amb una volta de punt d’ametlla i rematada a llevant per l’absis semicircular. La porta coberta amb arc de mig punt, adovellada i de pedra tosca és excepcionalment a tramuntana. A ponent hi ha una finestra de doble esqueixada i damunt l’absis una de esqueixada simple. Un parell de poselles a les parets laterals segurament per posar les canadelles. Els murs de la paret són d’1,20 m.



Es tracta d’una graciosa esglesiola muntanyenca que es pot situar al segle XIII.

En aquestes terres isolades ara, va iniciar-se el què amb el pas dels segles seria Catalunya.

Fotografia: Rosa Planell Grau
Text i recull dades: Miquel Pujol Mur
Berga, 4 novembre 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada