divendres, 30 de setembre del 2011

SANT MARTÍ DE BROÇÀ. EL BERGUEDÀ SOBIRÀ

Sant Martí de Brocà es situada a tramuntana de Guardiola de Berguedà, a uns 900 m. d’alçada al vessant de la muntanya de sant Marc. Davant seu hi ha la vall del Llobregat i Sant Llorenç de Guardiola (prop Bagà). Aquesta vall va pertànyer sempre al comtat de Cerdanya.

L’antic poble de Brocà és esmentat des de l’any 839 en la acta de consagració de la catedral d’Urgell amb el nom de la vall “Vaguranense i l’any 889 amb el nom de “balle Bucaranense”. Al segle IX hom anomenava la vall de Brocà, la vall del Bastareny i també la de Lillet.

L’any 889 el prevere Ariolf donava al monestir de Ripoll diferents alous i dominis entre ells sant Martí de Brocà. Tot i la presència del monestir de Ripoll el lloc pertanyia prioritàriament al monestir de Sant Llorenç.

L’església va ser consagrada l’any 1081 segons consta en l’acta desapareguda en el segle XX.L’edifici té una sola nau coronada per una capçalera formada per un absis central a llevant i dues capelles que donen al conjunt la forma d’una creu llatina.

La nau és coberta amb volta apuntada. Un arc triomfal d’accés a l’absis sosté el campanar d’espadanya d’un sol ull.El mur exterior de l’absis és bellament ornamentat amb arcuacions cegues força singulars.La porta original devia trobar-se en el mur de migdia però en el segle XIX fou oberta la porta moderna.

El 25 d’abril, festivitat de sant Marc, és fa un aplec i després de la missa es reparteix el panet de sant Marc.

Tant Brocà com Gavarrós formaven part de la baronia de Pinòs i al segle XVIII passaren a mans dels ducs d’Alba.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada