dilluns, 20 de novembre del 2023

TENIU DADES DE L’AUTOR DE LA RECONSTRUCCIÓ DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE VALLFOGONA DE BALAGUER, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL ?. LA NOGUERA

 

Veníem de la Ballada del Cargol,  i el xofer aparcava l’autocar al darrera de l’escola de Vallfogona de Balaguer, dedicada a la memòria del “Princep del Poetes”, Salvador Espriu i Castelló(Santa Coloma de Farnés, 10 de juliol de 1913-Barcelona, 22 de febrer de 1985),en retratava la façana, abans d’anar a dinar al Restaurant Cal Farré.

Desprès de dinar i abans de marxar, m’arribava fins a l’església parroquial advocada a l’arcàngel Sant Miquel, i en retratava també la façana.



Patrimoni Gencat en diu ; l'església parroquial de Vallfogona de Balaguer, dedicada a  l’arcàngel Sant Miquel, es troba al cantó nord del carrer Major, al bell mig del nucli urbà. Està orientada de nord a sud, amb la façana a migdia i consisteix en un senzill temple d'una nau que fou bastit el segle  XVIII, que ha patir  però, moltes reformes posteriors.

A la banda dreta de la façana hi arrenca un campanar de base quadrada i de factura contemporània que substitueix l'original que fou destruït durant  el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb  l’alçament dels militars feixistes  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , a les ordres del general Franco, i que els historiadors feixistes qualificaven de “ guerra civil “ descripció que dissortadament ha quallat a la memòria col·lectiva.

La façana principal, que és l'única part de l'edifici original del segle XVIII, està feta amb aparell regular de carreus ben escairats de pedra sorrenca. Conté la portalada, d'estil clàssic, amb arc de mig punt emmarcat per pilastres que sostenen una cornisa amb un frontó. A sobre de la porta se situa un ull de bou o rosetó de petites dimensions. La façana principal està rematada amb un frontó amb una cornisa motllurada molt erosionada. La façana no és simètrica, sinó que s'eixampla a la dreta per deixar lloc al campanar, molt senzill i que actualment està revestit de ciment gris. Aquest campanar, bastit el segle XX, arrenca d'una petita cornisa de dos nivells de maó sobre l'aparell regular de pedra.

Les façanes laterals i la de la capçalera estan fetes amb aparell de pedra irregular sense desbastar lligada amb morter de calç. Tenen com a úniques obertures dos finestrals rectangulars a cada banda. La façana de la capçalera conté un rosetó sense decoració. La teulada és a doble vessant, amb el carener longitudinal i ràfec senzill.

Al segle  XX, després de la victòria dels sediciosos feixistes , el temple es va ampliar pel nord i es va afegir un cos a la façana esquerra que fa de porta d'accés a aquest part nova.

 


Fotografia del interior. Jordi Contijoch Boada

L’edifici parcialment destruït  durant el conflicte bèl·lic que s’iniciava amb  l’alçament dels militars feixistes  a les ordres del general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República , va ser ampliat  i reconstruït  per Regiones Devastadas als anys 40 del segle. XX, ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte autor de l’ampliació i reconstrucció a l’email castellardiari@gmail.com

Ho demanarem a l’Ajuntament  ajuntament@vallfogona.net , i al Bisbat d’Urgell secretariageneral@bisbaturgell.org

Per descomptat, qualsevol persona i/o entitat que en tingui informació es pregada de fer-nos-la arribar a l’email castellardiari@gmail.com

 Passen els dies, les setmanes i  dissortadament no s’atura   la "monotonia criminal que alhora que contínua,  fa en un exercici de sadisme,  que bona part dels mitjans de comunicació audiovisuals, recullin les raneres de mort, de nens, dones, ancians,.., davant l'absoluta indiferència de la mal dita "societat civil"

Ah!, només te dret a defensar-se Israel, que com recordava l ’ António Manuel de Oliveira Guterres (Lisboa, 30 d’abril de 1949), també té, i des de fa molt anys , el dret d’ofendre als Palestins 

Les mares palestines que veuen morir els seus fills com a conseqüència dels atacs israelians, de fam, de desatenció sanitària, …, i els infants assassinats, son veritables sants.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que l'Arcàngel Sant Miquel  í  i Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada