dimecres, 8 de novembre del 2023

LA DESSACRALITZADA ESGLÉSIA “ VELLA “ DE GRANYENA DE LES GARRIGUES, QUE HAVIA ESTAT ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL

 

L’església “ vella” , com l’actual, estava advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, l’edifici  seria objecte  d’un   intercanvi de propietat entre el Bisbat, regit possiblement  per JOAQUÍN ANTONIO SÁNCHEZ FERRAGUDO (Revilla de Campos (Palencia), 20 de març de 1710 – Lleida, 4 de maig de 1783)   i el senyor feudal, Maria Antonia de Gomar, Kesel, Biamot, Moliner, Ager, Queraltó, baronessa de la Granadella, Pobla i Bovera, i Senyora de Granyena de les Garrigues ( Lleida, 5 de març de 1774 +Lleida, 20 de febrer de 1830) que serà sebollida a l’església nova de Granyena,  acabada l'any 1782

Maria Antonia de Gomar,...,  cediria els solars de l'antic castell per a bastir el nou temple, a canvi d'apropiar-se de la vella església, que seria dessacralitzada - deixar de considerar com a sagrat-.  

Se sap que en aquell moment, la remodelaren per a habilitar-la com a graner.

En exhaurir-se el règim feudal, s'alienen les terres i entre  elles el graner-magatzem, que posteriorment esdevé la ferreria del poble.

Anys més tard, encara, es destina a fusteria, fet que li conferirà el renom popular de cal Fuster, encara vigent.

En els bombardejos de l’aviació  franquista – fets en nom de Déu - , la cripta va servir de refugi (testimonis expliquen que una dona s'hi va posar-se de part i hi va donar llum).

El lloc també serví de celler alhora que fou habitat fins al seu abandonament a mitjan segle XX, moment en que es farà servir, de magatzem.

L’any 1990, el temple fou donat a l'ajuntament per part dels darrers propietaris, la família Pinyol-Andreu.

A partir de 2008, se'n va iniciar la rehabilitació que s'ha anat perllongant i és encara en curs.

El Josep Salvany i Blanch [Martorell, 1866 - Barcelona, 1829] del qui confegia la fitxa per al Col·legi de Metges de Barcelona:

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID

Retratava l’any 1921 “Capella de Sant Miquel a Granyena de les Garrigues”, a la fotografia s’aprecia la que s’havia construït un balcó a l'edifici veí, l'antiga rectoria, que amaga barroerament des d’aleshores,  una bona part de la porta romànica.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/6619/rec/1

Granyena de les Garrigues tenia un pressupost d’ingressos i despeses l’any 2023 de 319.843,19€, i tancava l’exercici 2022 amb un cens de 147 ànimes.

Acceptar la donació de família Pinyol-Andreu, des d’un estrictament econòmic, potser no va ser una decisió encertada, hi ha altres administracions – masses – Consells Comarcals, Vegueries, Diputacions,  Generalitat de Catalunya,  govern del REINO DE ESPAÑA,.., que tenen alhora que més recursos, el deure de “mantenir “ adequadament el Patrimoni històric.

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=14225

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-miquel-de-granyena-de-les-garrigues

Quan al topònim Granyena:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=20909

El REINO està convuls,  em cridava l’atenció una pancarta, en la que algú – possiblement descendent dels que s’alçaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – reprodueix la frase que  té el seu origen, en la història de la mort del líder lusità Viriato, que va ser assassinat per tres traïdors anomenats Audax, Ditalco i Minuro.

Segons l'historiador Apiano, quan tots tres es van presentar davant el general Cinquè Servilio Cepión per cobrar la seva recompensa, aquest els va respondre que Roma no pagava traïdors: "Roma traditoribus non praemiat".

https://www.elespanol.com/espana/politica/20231108/cargas-policiales-manifestacion-sede-psoe-ferraz-imagenes-impactantes-violentos-altercados-madrid/808199173_3.html

Els que aguanten la pancarta, i els seus ascendents, possiblement han viscut i viuen molt bé, d’ençà de la traïdoria del 8 de juliol de 1936

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada