dimarts, 14 de novembre del 2023

IN MEMORIAM. LA VILELLA DE L’ALBÀ VELL. AIGUAMÚRCIA. EL CAMP SOBIRÀ DE TARRAGONA

 

Qüestions de salut, m’impedien fer allò que més  m’agrada, voltar per Catalunya  i retratar el que conservem encara, del nostre Patrimoni històric, artístic i natural, documentar-ho fins on és possible, i publicar-ho al Conèixer Catalunya, o en altres blogs, a l’espera de completar al màxim la informació.

Amics, els anys de voltar per Catalunya m’han permès fer-ne molts, les imatges que m‘envien i/o  publiquen, la consulta, bàsicament on line d’arxius,  ,  fons fotogràfics,... , m’han ajudat molt a passar aquest temps. 

OBJECTIU. SOBREVIURE A LA QUIMIOTERÀPIA

https://www.blogger.com/u/1/blog/post/edit/6688346317955926536/4580444093951189360

Ara estic en els primers processos de revisió, demà 15.11.023, tinc programada una colonoscòpia, i en els propers dies analítiques i tac, i abans del Nadal, visita amb l’oncòleg,.., delerós – com podeu imaginar – de tornar fer allò que més  m’agrada, voltar per Catalunya,..

Llegia a l’excel·lent treball “La Parròquia de l’Albà  en el segle XIX” , de Josep Santesmases i Ollé  (Vila-rodona, 1951), on s’esmenta “ obiter dicta “la Vilella de Santa Maria de l'Albà “ , que retratava per a l’estudi de la Masia Catalana, Lluis Porta Massana – del que ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com del lloc i data de naixement i traspàs



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5478/rec/3

Lluis Porta Massana, feia una bona tasca, que entenem que i més no, el fa mereixedor del reconeixement general.

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/search/searchterm/lluis%20porta%20massana

No apareix la Vilella a la minsa llista de monuments d’Aiguamúrcia, en la que curiosament s’inclouen un bon nombre de barraques de vinya

https://ca.wikipedia.org/wiki/Llista_de_monuments_d%27Aiguam%C3%BArcia

La Societat Catalana de Gnomònica, inclou el rellotge de sol de façana al INVENTARI DE RELLOTGES DE SOL DELS PAÏSOS CATALANS

https://www.gnomonica.cat/bd_detall.php?numero=6570&altres=N&ml=1&iframe=1

Prop del poble hi ha el nucli antic, anomenat l'Albà Vell o l'Albà de Dalt, situat dalt d'un turó a 797 m d'altitud on es conserven les ruïnes del seu castell del segle x i les restes de la capella romànica de Santa Maria de l'Albà.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-maria-de-lalba-vell-aiguamurcia

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/49536

Quan al topònim Albà:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=951

Si teniu dades de la Vilella de l’Albà Vell, sou pregats de fer-nos-les saber a l’email castellardiari@gmail.com

El projecte del Fons Estudi de la Masia Catalana va ser ideat i finançat per l'industrial i mecenes Rafael Patxot i Jubert (1872-1964), que encarregà el seu desenvolupament al Centre Excursionista de Catalunya sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras (1895-1955).

El seu objectiu era aprofundir en el coneixement de la masia catalana, tot decidint fixar imatges del masos i el seu entorn en un ventall impressionant de fotografies, amb la finalitat de publicar una gran obra, en la qual la masia fos estudiada sota diversos aspectes: arquitectura, mobiliari, indumentària i comportament humà i social.  Sens dubte hagués estat un treball excepcional, en el que es recollirien els testimonis gràfics d’un món rural, que desapareixeria irremissiblement.

Aquesta tasca iniciada l'any 1923 quedà interrompuda l'any 1936, en marxar Patxot a l'exili, passada la contesa bèl·lica, la dictadura posaria tots els entrebancs possibles, àdhuc l’alteració de les fons documentals,  per evitar que la continuïtat del projecte.    El franquisme, salvant les distàncies, seria tant o més demolidor per la cultura, catalana i no catalana,  que l’acció del sionisme sobre Palestina.

Les noticies que arriben d’aquí, de Gaza, de Cisjordània, d’Ucraïna,  de l’Àfrica, fins les relatives als fenòmens meteorològics, no ajuden a mantenir l’ànim, oi?

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada