dimecres, 8 de novembre del 2023

CAN PRUNERA. VALLIRANA . EL LLOBREGAT JUSSÀ

 

 

Cèsar August Torras i Ferreri (Barcelona, 5 de juliol de 1851 — Barcelona, 22 de juny de 1923) retratava entre  1890 i 1911, Vista general de Can Prunera, al terme de Vallirana  - https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=45875 -  a la comarca del Llobregat jussà.



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/3673/rec/10

Patrimoni  Gencat en diu ; edifici aïllat de planta rectangular, planta baixa i dos pisos, a més de dos cossos a oest i est, de planta amb galeria correguda i terrat. Per sobre del conjunt hi ha una torre mirador situada al centre de l'edifici. Les obertures són d'arc carpanell i molt rebaixat a tot l'edifici i de mig punt a la galeria. Presenta balustrada de balustres, motllures, pilastres embegudes i restes d'esgrafiat. La composició que presenta la façana nord és simètricament igual que la descrita per la sud. A la part sud-est del jardí hi ha una cascada construïda a principis del segle XX.

Des de l'any 2004 és de propietat de l'Ajuntament de Vallirana.

https://www.vallirana.cat/el-municipi/turisme/llocs-dinteres/can-prunera.html

El REINO està convuls,  em cridava l’atenció una pancarta, en la que algú – possiblement descendent dels que s’alçaven contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – reprodueix la frase que  té el seu origen,en la història de la mort del líder lusità Viriato, que va ser assassinat per tres traïdors anomenats Audax, Ditalco i Minuro.

https://www.diariodepontevedra.es/articulo/espana/policia-blinda-ferraz-manifestantes-pasan-gran-via-congreso/202311072046421278220.html#goog_rewarded

Segons l'historiador Apiano, quan tots tres es van presentar davant el general Cinquè Servilio Cepión per cobrar la seva recompensa, aquest els va respondre que Roma no pagava traïdors: "Roma traditoribus non praemiat".

Els que aguanten la pancarta, i els seus ascendents, possiblement han viscut i viuen molt bé, d’ençà de la traïdoria del 8 de juliol de 1936


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada