dimarts, 7 d’abril del 2020

LA VINYA VELLA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA IMMACULADA CONCEPCIÓ DE MARIA. ESPARREGUERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

El Pere Julià Subirana, atenen el prec, fet des del coneixercatalunya, que s’està quedant sense material per a publicar com a conseqüència del confinament, em feia arribar imatges de la Masia de la Vinya Vella, al terme d’Esparreguera, a la comarca del Llobregat jussà.



Llegia que aquesta casa data del segle XV, moment en que l'abat de Montserrat, Pere Burgos, mort l’any 1536 , la comprà com a residència per als novicis.

L’any 1835 passà a mans públiques degut a la desamortització de Mendizàbal.

Anys més tard, tornà a mans privades.

Patrimoni Gencat
ens diu ; masia de grans dimensions construïda amb tapial, restaurada amb maó i orientada a migdia. La seva estructura està formada per diverses construccions adossades. El cos principal consta de planta baixa i pis, mentre que la resta, degut al desnivell del terreny, té un semisoterrani i unes golfes. La teulada és a dues aigües i es remata amb un ràfec que té dues motllures dentades. El primer pis presenta una galeria al cos principal i, al cos adossat, finestres d'arcs trilobulats. Les façanes laterals tenen obertures d'arc de mig punt amb una motllura. Les golfes tenen una filera de finestres d'arc de mig punt.

A la façana principal hi ha tres entrades amb escuts esculpits a la clau. Una de les portes dóna accés a l'habitatge i té l'escut de Montserrat; la segona correspon a la capella i té l'escut heràldic familiar i la tercera, que té una espitllera a sobre, és l'habitatge dels masovers i té un altre escut de Montserrat amb la data de 1758.

L‘any 1566 el Monestir de Montserrat va comprar terres al Bruc per a plantar-hi ceps i augmentar la producció de vi que treia d’una altra finca d’Esparreguera i que, des d’aleshores, seria coneguda com la Vinya Vella, per a diferenciar-la d’aquesta altra, que fou anomenada la Vinya Nova. La hisenda va ser ampliada, més endavant, amb noves adquisicions a Collbató.
https://restaurantvinyanova.com/masia/

En un i altre cas, no ha constància de l’advocació de la capella de la que ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Demanava ajuda al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín) que em contestava amb la seva habitual rapidesa; tant sols tenim documentada la capella de la Marededéu de Montserrat a la Vinya Nova.

A la Vinya Vella no tenim cap edifici religiós documentat.

Rebia un missatge del Pere Julià Subirana;

Bona tarda Antonio;

Et puc confirmar que en el llibre de les esglésies i capelles d'Esparreguera , a la Vinya Vella, consta que hi ha una capella dedicada a la Verge de Montserrat


La darrera advocació coneguda era la de la Immaculada Concepció de Maria.


Com feia el Pere Julià Subirana, sou pregats d’enviar-nos fotografies que tinguin interès patrimonial. En aquests dies de confinament les publicacions del coneixercatalunya porten – permeteu fer una cita montserratina - “ ... consol a qui  la Pàtria enyora

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada