dimarts, 28 d’abril del 2020

IN MEMORIAM DEL SANT CUGAT DEL VALLÈS EN EL QUE ES VA AIXECAR UN CELLER VITIVINÍCOLA. EL VALLÈS OCCIDENTAL.

L’Antoni Cavo Uribe em permetia accedir als seus àlbums de fotografia, i seleccionava una imatge del Celler que la dictadura franquista batejava com de la Cooperativa Vitivinícola de Sant Cugat del Vallès.


Sant Cugat del Vallès tancava l’any 2019 amb 91.006 veïns, i l’activitat agrícola com excepció en els seus 48,2 km² de terme.

Res a veure amb el món en el que el gener de 1921, es fundava el Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir, format per arrendataris, parcers i propietaris mitjans. Sant Cugat comptava 2874 veïns al cens de 1920.

L'arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) va idear un celler de grans dimensions del qual, però, només es va bastir una part i es va deixar per a més endavant la resta.

El 1936, el celler es va haver de fusionar amb les altres entitats cooperatives de la població.

El 1939, va ser confiscat el patrimoni del sindicat, que no va ser recuperat fins al 1945 amb la denominació de Cooperativa Vitivinícola de Sant Cugat del Vallès.

La dècada dels cinquanta significà el màxim esplendor del celler, en què s'arribà a la màxima producció de vi. Sant Cugat comptava amb 6992 al vens de 1950


A l'edifici de Martinell, s'hi havien afegit tres naus sense cap interès arquitectònic.

A partir de la dècada dels seixanta l'entitat va fer un retrocés, va esdevenir planta embotelladora i comercialitzadora de diversos productes agrícoles, fins que el 1992, la part de l'antic celler de Martinell fou cedit a l'Ajuntament.

El 1994 es van enderrocar les tres naus noves.

L'edifici construït per Cèsar Martinell consta d'una gran nau rectangular, per a tines i sala d'elaboració, i d'un cos porticat, adossat a un costat de la façana principal, sense mur divisori, on es van instal·lar cups subterranis, tremuges i el moll de recepció.

Per cobrir l'edifici es van usar les voltes de maó de pla, en forma de closca d'ou de tres gruixos de rajola i disposades a nivells diferents per deixar obertures entre elles. Aquestes voltes es van arrebossar amb ciment pòrtland, com les de Gandesa. Aquestes voltes també es van usar com a plataformes de suport de les tines de superfície, distribuïdes en dues rengleres a cada costat de la nau. La coberta va recolzar sobre grans arcs parabòlics amb els carcanyols alleugerits per pilarets que cobrien les voltes més baixes.

La façana estava formada per un gran arc parabòlic cec, a la planta baixa del qual s'obria la porta en arc rebaixat de maó, mentre que a la façana oposada hi havia un gran finestral de cinc obertures verticals i tancat en arc peraltat.

https://www.santcugat.cat/directori/celler-modernista

La Covid.19, i la pèssima gestió que des del primer dia està fent el GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA, son noticia constant a tots els mitjans informatius.

El dia 26.04.2020 , es permetia que la quitxalla surtis al carrer durant una hora, es passava doncs de l’arrest domiciliari , al regim “ general de presons” que permet estirar les cames al patí.

Algú presumeix de que això és possible perquè S’HAN FET BÉ LES COSES; els números ‘oficials’ però , confirmen que un dia mes el REINO DE ESPAÑA, manté el campionat d’Europa en quan a nombre de víctimes per milió d’habitants de la Covid.19, i el del món.
https://elpais.com/sociedad/2020/04/09/actualidad/1586437657_937910.html

Malgrat aquest èxit de la centralització política i administrativa, no ens sembla adequat recolzar la iniciativa del Miquel Iceta i Llorens (Barcelona, 17 d’agost de 1960)
https://www.elconfidencialdigital.com/articulo/politica/pincha-campana-pretendia-recoger-75-mil-firmas-apoyo-gobierno/20200408173051142556.html

La xifra ‘oficial’ de 23.521 morts, més enllà dels esperits mesells, provoca poques adhesions a les accions dutes a termes pel GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA:

https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/salud/2020/04/27/5ea6846efdddff115b8b460b.html

La manca de resposta a les necessitats de bona part de la població, fa témer un esclat social de greus conseqüències, i de produir-se, serà MOLT més greu en llocs que com Sant Cugat del Vallès, creixen de forma exponencial a partir dels anys 70 del segle XX.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada