dilluns, 6 d’abril del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE LES GERMANES DE SANT JOSEP DE CLUNY DE MOLLET DEL VALLÈS. VALLÈS ORIENTAL.

La congregació de les Germanes de Sant Josep de Cluny va ser fundada per la religiosa francesa Anna Maria Javouhey (Jallanges, Borgonya 1779 – París 1851).

L’any 1903, arriben a Espanya les Germanes de Sant Josep de Cluny. A Catalunya troben aixopluc, entre d’altres, a Barcelona, Sabadell, Terrassa i Granollers. Aquí continuaran dedicades a l’ensenyança de noies. Aquests col·legis feien, a més a més, una feina de justícia social, perquè els estats prioritzaven més els centres dedicats als nois, ja que s’integraven en una societat preparada per a l’economia en general, el treball, l’exèrcit i la política; les noies quedaven relegades a les feines de la llar, i poca cosa més.


Les Germanes de Sant Josep de Cluny faran col·legi a Mollet del Vallès, des de 1904 fins a 1916.
https://www.raco.cat/index.php/Notes/article/view/331190/421973

L’església catòlica va ser capdavantera en matèria d’educació de les classes més desfavorides, ja des de les Ordres Religioses dedicades a l’ensenyament, ja des de les rectories dels pobles i viles de Catalunya. El mot ‘escolà’ en la llengua catalana, alhora que designa als que van a l’escola, designava també als que ajudaven al sacerdot en les funcions litúrgiques.

Aprofiteu aquests dies d’aturada forçosa per buscar imatges i dades de les escoles on anàveu a la vostra infància.

Ens manquem MOLTS edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista. coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada