Retratava el dit castell de Benedormiens , situat al costat de l'església parroquial de Santa Maria de Castell d'Aro, fruit de nombroses restauracions que han alterat notablement la seva fesomia de originària.
La part més antiga es conserva adossada al costat est, situat al costat de l'església, i a l'oest. Són restes d'època medieval (segles XII-XIII) encara que la resta de l'edifici estigui totalment alterat. Al costat est destaca el gran portal de mig punt adovellat, d'on surt en direcció vers l'església fins arribat a la porta del campanar d'aquesta, un mur que presenta cinc espitlleres estretes, una retocada per a arma de foc, i gairebé totes situades a la part inferior del mur. A la part alta hi ha una finestra gòtica trilobulada. Aquest mur conserva a la seva cara interna l'arrencament de dos arcs apuntats, com si hi hagués hagut una nau paral•lela. Al costat del portal adovellat, el mur gira en angle recte i presenta dues espitlleres estretes distribuïdes a diferents alçades. La façana on està ubicat el portal presenta diverses espitlleres distribuïdes a diferents alçades, una finestra i un balcó amb llinda adovellada. La façana acaba amb una galeria i a sota d'aquesta trobem un rengle d'espitlleres. La finestra, la galeria i el balcó corresponen a una reforma posterior de l'edifici que es pot observar clarament en el canvi del parament que fins sota la finestra adovellada era de carreus regulars de pedra més o menys rectangulars i que a partir d'aquest punt és fet de pedres irregulars. El costat sud presenta una façana amb tres sortides a terrat. Aquest fou construït afegint quatre grans voltes a l'edifici, i tres finestres també amb llinda damunt de les portes. El passadís està cobert amb volta de canó. Té una arcada de mig punt i dovelles ben tallades i dóna accés al pati. Des del pati es té accés a l'entrada de l'edifici, aquest sector ha estat totalment reformat. Al costat est hi ha murs antics bastits damunt la roca que conserven espitlleres a la part inferior. La torre que hi ha en aquest costat està totalment refeta i costa distingir les parts més antigues. Els paraments més antics poden datar dels segles XII- XIV amb refeccions possiblement dels segles XVI-XVII.
La ‘fantasiosa’ restauració dels anys 1970 va malmetre força l'aspecte originari d'aquest edifici.
Walter Elias Disney (Chicago, 5 de desembre de 1901 - Los Angeles, 15 de desembre de 1966), ho hauria fet millor.
No trobava cap persona que em pogués indicar on estaven les escoles abans de la dictadura franquista, sou pregats de fer-nos-ho saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Reprodueixo de : http://arxiversdelbaixemporda.blogspot.com.es/p/blog-page_24.html
A finals del segle XIX - principis del segle XX l’antic edifici de l’Ajuntament a Castell d’Aro va deixar d’albergar les escoles unitàries de nens i nenes i el castell de Benedormiens va passar a ocupar aquesta funció a la primera meitat del segle XX i així ho va mantenir fins a la segona meitat del segle XX.
Foto a les escales de davant l’església de Santa Maria de Castell d’Aro, a tocar del castell de Benedormiens, aquest cop un grup d’alumnes del curs escolar 1926-1927. Fons d’imatges municipal. Autor desconegut. Any 1927.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada