Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.
Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.
La Maria Engracia Soler Mestre, publica una fotografia de la primera escola de les Tereses a Vilanova i la Geltrú.
A la pàgina de la congregació llegia ; l’escola es funda el 14 d’octubre de 1884 a Vilanova i la Geltrú. Aquest fet provoca que l’ensenyament religiós femení quedi totalment atès a la ciutat. La nostra va ser la tercera escola de nenes instaurada a la vila al llarg del segle XIX.
En un primer moment l’escola s’instal•la a l’antic jutjat de l’actual plaça de la Vila. En pocs anys, l’edifici queda petit com a conseqüència de la gran demanda de places escolars en el nostre centre. És per aquest motiu que l’any 1892, el centre educatiu es trasllada a la Rambla Principal.
Durant la postguerra es converteix en una de les escoles patronals en propietat de les Fàbriques Marquès, continuant en tot moment sent dirigida per les religioses de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. Cal no oblidar que l’edifici queda molt danyat a causa de la guerra. Durant la seva reconstrucció l’escola s’ubica a l’edifici de cal Colomar, al carrer Comerç.
En aquella època, el col•legi ofereix pel matí, els nivells de parvulari, primària i un segon nivell de càlcul mercantil, taquigrafia, tenidoria de llibres i mecanografia. A les tardes, la mare Ramona es dedica a fer una classe general per a tots els cursos, mentre la mare Nieves cuida de les més petites. L’escola proclama les tardes del dijous com a festa setmanal. Tothom encara avui recorda les classes dels dissabtes, dedicades a les labors. Aquesta és una mena d’assignatura més durant molts anys a l’escola, a l’igual que a la resta, ja que l’esperit nacional deia que era una tasca pròpia de les noies.
Des dels inicis de l’escola a la Rambla Principal, l’edifici compta amb una capella, on totes les alumnes celebren la primera comunió. Aquesta està situada a l’esquerra de l’entrada principal i s’hi poden veure les imatges de Sant Josep i de Santa Teresa.
En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.
Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts
És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.
Catalunya us estarà eternament agraïda.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada