El Josep Leco és ‘ una de les veus del Pallars jussà ‘ que no defalleix en la improva tasca de ‘fer-lo visible’ a la resta de Catalunya i del món.
Publicava una fotografia del poble del Meüll, topònim que segons el mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), el Meüll és un topònim d'origen cèltic; a partir d'una arrel indoeuropea (la mateixa que dóna mots com ara mig o medi), aquest topònim cèltic apareix sempre en petits nuclis de població que queden en posició intermèdia entre nuclis més importants (en aquest cas serien Mur i Castellnou de Montsec.
Ens explica que el poble de El Meüll del municipi de Castell de Mur va inaugurar a final del mes de setembre passat els serveis d’electrificació del poble. A l’acte hi van assistir més d’un centenar de persones, moltes d’elles descendents de les últimes cases habitades fins els anys setanta. Sembla que al poble ara hi viuen dues famílies i que altres s’hi instal•laran aviat. En el parlament que va fer el senyor alcalde de Castell de Mur va dir que des de l'inici de les obres d'electrificació ja s'havien rehabilitat cinc cases de segona residència i, «esperem que aquest servei sigui un revulsiu per recuperar l'activitat al Meüll com ja ha passat en altres nuclis del municipi en els darrers anys»
Esperem que ben aviat es tornin a sentir les campanes de l’església de Sant Martí, de la que trobava les següents dades ; actualment és un edifici en ruïnes, d'una sola nau, coberta amb volta de canó i arcs torals al llarg de la nau. A llevant hi ha l'absis semicircular, obert a la nau sense arc presbiterial. Es tracta d'una obra senzilla, del segle XII, feta amb carreu petit i una mica irregular.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada