Retratava a l’alçada del pont, la capella amb la planta rectangular, situada al bell mig de la façana lateral esquerra d'una casa del carrer Victòria que dóna a la plaça de Santa Susanna.
La descripció tècnica ens diu que la capella, és un cos prismàtic que sobresurt d'aquesta façana i que té una alçada de 4 o 5 metres . i una profunditat d'uns 1,5 o 1,75 metres, amb una teulada a tres vessants que sobresurt del cos bàsic. El petit porxo que cobreix l'accés es recolza en dues columnes amb capitells cúbics i basaments prismàtics rectangulars, donant pas a un petit pòrtic que mitjançant una senzilla escala ens condueix a la capella, la qual té una porta amb arc de mig punt amb reixat de ferro amb vidres. Als dos costats de la capella hi ha uns espais rectangulars tancats per un reixat aixecat damunt d'un petit mur de pedra, i centrats per una mena de grans peus o basaments per a contenir plantes. Tota la capella està emmarcada per un capcer fingit damunt la façana de la casa ja esmentada; totes les superfícies estan cobertes per unes rajoles rectangulars de color granat, a imitació del maó. L'interior és molt senzill, amb un petit altar on l'estàtua de la santa emmarcada per una arcada de mig punt, flanquejat per dues pseudo-columnes acanalades.
Les primeres notícies referides a aquesta capella es remunten als inicis de la construcció de l'església parroquial de Santa Maria,que es va començar a construir a darreries del segle XVIII en substitució d'una d'anterior. Per problemes econòmics l'obra es va anar retardant fins que es va finalitzar l'any 1826, en aquell llarg període, els actes litúrgics es duien a terme a Santa Susanna.
Aquesta primera capella tenia una superfície de 155 m2 -cal recordar que Santa Susanna fou la patrona de la vila fins a finals del segle XIX- acabada la església nova , la capelleta va caure en desús essent emprada com a magatzem de sal-.
Amb la restauració és subhastà públicament, i va ser adquirida l’any 1885 per Genera Torren i Forcadell per la quantitat de 1.240 pessetes [ 7,453€ ], aquest senyor va donar-la a l'Ajuntament d'Amposta l’any 1889.
Devia patir desperfectes en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern de la II República Española, ja que llegia que l'altar actual és posterior a la guerra civil [ expressió molt del gust dels historiadors del REGIMEN ].
No trobava cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte.
Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , la desinformació vers els nostre patrimoni històric i cultural, és una eficaç eina en mans dels enemics de Catalunya.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada