dimecres, 24 d’abril del 2013

LA CASA ARGILA /VILARÓ DE MONTONES DEL VALLÈS

M’aturava per retratar aquest magnífic edifici de planta quadrangular al que s'han anat afegint altres cossos que l'han anat rodejant i formant un gran barri al davant de la façana. Les construccions laterals que tanquen el barri han estat fetes en estil neogòtic. Les pilastres que tanquen la porta d'accés al barri estan rematades per sengles boles de ceràmica decorada molt interessants. Les construccions laterals que tanquen el barri han estat fetes en estil neogòtic. Les pilastres que tanquen la porta d'accés al barri estan rematades per sengles boles de ceràmica decorada molt interessants.



L'edifici principal, amb coberta a quatre aigües, presenta una façana principal amb un eix vertical central de composició i dos laterals a cada un dels costats, els quals són visibles a la primera i segona planta, mentre que a la planta baixa han quedat molt alterats.

La porta forana està emmarcada amb grans carreus que demostren que en origen havia estat de punt rodó amb dovelles, però que en un moment posterior, es va construir una porta d'arc escarser. Sobre de la porta principal hi ha un balcó amb barana de brendoles de ferro i coberta d'arc pla. A la llinda presenta la inscripció "LLOGARÍ ARGILA 1783". La masia canvià el seu nom quan un jove de la família dels Vilaró es casà amb una pubilla de la família dels Argila de Quadras. A la planta superior hi ha una altra finestra d'arc pla, flanquejada per altres dues de més petites que formen el coronament dels eixos de composició lateral. A l'altura de la primera planta les finestres que emfasitzen els eixos laterals estan cobertes amb arcs conopials amb traceria calada d'elements vegetals. La resta d'obertures de la planta baixa no presenta interès, encara que a la finestra esquerra s'hi veu la data 1973 en que hi hagué l'última restauració: s'obrí tant el gran finestral de l'esquerra com les dues finestres de la dreta, que foren ampliades; originàriament eren espitlleres. Llueixin dos blasons de Cavaller al nivell del primer pis.

Remata la façana un campanar de traçat curvilini amb dues obertures, una sobre l'altre, no trobava cap referència que el relacioni amb una Capella ( demanaré informació a l’arxiu Gavin, del Monestir de les Avellanes ).

Si us calen imatges de qualsevol edifici religiós de Catalunya, podeu demanar-les a l’Arxiu Gavín.
Monestir de les Avellanes
25612 - Os de Balaguer - Lleida
http://arxiugavin.wordpress.com/
http://monestiravellanes.wordpress.com/
http://www.monestirdelesavellanes.com/
Tel. 973 438 006 extensió 1340
Fax. 973 438 038
Mòbil 689 52 02 78



Rebia des de l’Arxiu Gavin, del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes , a la comarca de la Noguera, una imatge de l’any 1989 de la Capella de Santa Joaquima de Vedruna del Mas Vilaró, la meva infinita gratitud i reconeixement al Josep Sansalvador Castellet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada