dilluns, 15 d’abril del 2013

CAN NADAL DE LLICA DE VALL

No disposa Lliça de Vall d’un Catàleg de Patrimoni, això malgrat ser una mancança molt generalitzada - com l’estultícia i la corrupció de la nostra classe política -, no em conforta, molt al contrari, en fa posar en dubte que amb aquest ‘ferro’ puguem assolir mai la nostra llibertat nacional.



M’aturava per retratar l’edifici malmès d’aquesta casa pairal de planta baixa i pis, coberta a dues vessants, amb elements annexes adossats dels quals sobresurt una torre de planta quadrada a la part posterior de la masia. Aquests elements annexes estan sostinguts per contraforts. A la façana es troba la porta amb volta de pedra i finestres superiors amb ornamentacions geomètriques i rostres esculpits i un rellotge de sol.

Segons un document del Registre Cadastral de prop de l'any 1600, aquesta finca constava inscrita com a propietat de la família Barbany, ocupant una extensió de més de 400 quarteres; els terrenys s'estenien a totes dues bandes del riu, ocupant també tot l'indret on avui hi ha el "casc antic" i "les casetes".

Can Nadal havia pagat cens anual a Santa Maria de Montalegre (pares cartoixos) 32 duros.

Hom defensa que la família Barbany procedia del mas homònim prop del Santuari de Santa Quiteria, avui en terme de Vilanova del Vallès.

Sou pregats – per amor a Catalunya – a fer-nos costat a l’email coneixercatalunya@gmail.com , en aquesta tasca, tant gegantina com desagraïda, de recuperar – fins on sigui possible – la nostra memòria històrica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada