dilluns, 18 de febrer del 2013

DOLMEN DEL PLA DE TRULLARS. MONISTROL DE CALDERS. MOIANÈS.

En la nostra sortida a Granera ens havia cridat l’atenció un cartell que ens anunciava la proximitat d’un dolmen i com la nostra curiositat ens impulsa a veure totes les coses que poden haver realitzat els nostres antecessors en aquesta terra vam decidir visitar-lo. 


Pujant per la pista asfaltada que porta des de Monistrol de Calders a Granera en la seva part més alta prop de la masia del Coll iniciarem la nostra breu però interessant singladura vers el lloc on es situat el monument megalític.  

Equipats amb les nostres eines per caminar. malgrat hi ha una pista de terra que hi porta en cotxe, vam començar la pujada per un senderó amb roques però agradable de pujar. Quan és d’encisador un caminet estret entremig d’arbres que puja alegrement mentre veus les diferents contrades del voltants. Les formes de les muntanyes de Montserrat i la part nord de la Mola de Sant Llorenç és retallava davant els nostres ulls.  A la dreta les terres arbrades del Moianès també cridaven la nostra atenció i un fum provinent d’una casa llunyana pujava alegrement en l’horitzó.

 
Mentre pujàvem i en arribar a la part superior del Pla dels Trullars se’ns va fer patent també les conseqüències dels incendis de l’any 2003. La muntanya és verda però l’alçada del diferents arbres i les restes d’altres caiguts a terra ens demostra que va ser terra calcinada per les flames. 

El dolmen es destaca davant nostre i seguirem la pista de terra que hi porta. Ens va sorprendre la bona ubicació i els treball fets per destacar la seva presència. 

A dalt del monticle es veia perfectament la grandària de la construcció i en la recerca de dades poden afegir:  

El Dolmen del Pla de Trullars, el nom més apropiat per al qual fóra Dolmen de Trullars, és una construcció feta amb grans pedres a l'època neolítica. És un megàlit del tipus de cambra simple, de mida força gran. Aquests tipus de sepulcres es poden situar entre ek Calcolític i el Bronze inicial ( III- II mil·lenni a.C.) 

Es troba en el Pla de Trullars, dins el terme municipal de Monistrol de Calders, a l'extrem sud delMoianès, situat estructuralment en una posició dominant respecte l'entorn, a una altitud de 711,3 metres. 

La primera aproximació científica es produí l’any 1920 amb l’excavació del Centre Excursionista de Vic. Abans dels incendis de l’estiu del 2003 era envoltat de pins i sotabosc. Una nova excavació va ser portada a terme a principis del 2003 i s’efectua una adequació de tot l’entorn i no va ser acabada fins al 2006. 

Es tracta d’un dolmen de cambra simple, diferenciat d’estructures megalítiques més complexes, amb una caixa de planta rectangular i amb grans lloses falcades a terra amb una latra a sobre com a coberta de la cambra sepulcral, el lloc d’enterrament. Al voltant de la cambra hi havia un túmul de terres i pedra de planta circular.

Segons dades del cartell explicatiu en la restauració va haver de substituir-se una de les pedres laterals per un altre de les mateixes proporcions i treta del mateix terreny. Es coneixen detalls que indiquen que l’accés a l’interior era per una llosa que s’extreia en el moment de la sepultura.

També en el cartell queden assenyalats tota una sèrie de dòlmens propers situats en terres del Moianès.

Text i recull dades: Miquel Pujol Mur.
Fotografia. M. Rosa Planell Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada