dilluns, 18 de febrer del 2013

CAN MANICH DEL ‘TURÓ DELS TEIXONS’

José Manich Palau encarregava al prestigiós ‘ DESCONEGUT DE MONTMELÓ’ en alguna data inconcreta – anterior en tot cas a l’any 1926 – que li construís una casa envoltada de jardí.



La descripció – quasi telegràfica - ens diu : Consta de planta baixa i pis. Les cobertes són de teula àrab acabades amb una potent cornisa. Les façanes estan arrebossadades i coronades per un entaulament que incorpora a la planta baixa els buits pel desguàs de les terrasses i en el pis els de ventilació de la coberta. Les obertures són de proporcions verticals i estan emmarcades amb engaltats. Els tancaments de les finestres són de fusta, persianes de llibret. La planta baixa està composada en forma d'angle recte amb un cos poligonal que sobresurt al centre on hi ha la porta principal. La planta pis és molt més petita que la planta baixa i té la mateixa forma poligonal que el cos on hi ha l'accés principal.

La tanca del jardí és de mur de còdols de perfil recte coronat per una filada de totxo. Al damunt hi ha unes senzilles baranes de ferro forjat subjectades a petits pilars de totxo.

La casa – que no llueix com en el seus dies millors - s’aixeca a continuació del que és avui ‘centre de formació i recursos G2M’, i anteriorment la Granja Avícola ‘ las dos Mercedes’ que per encàrrec de Enric Turanzas Boixedas , construïa l’arquitecte Avelino Baldellou Martinell, del que desconeixem la data i lloc de naixement, sabem però , que moria a Barcelona el dia 12 de desembre de 1990 a l’edat de 76 anys.

En aquella zona s’han conservat alguns edificis de factura modernista, que - esperem - s’inclouran properament en el Catàleg de Patrimoni Històric i/o Artístic de Montmeló.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada