dilluns, 2 de setembre del 2024

ESGLESIA PARROQUIAL DE GAVÀS, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE . LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

L’Elisa Ros Barbosa,  retratava l’any 1982, l’església parroquial de Gavàs, advocada al protomàrtir Sant Esteve de la que en diuen a Patrimoni Gencat;  església d'una sola nau amb capelles laterals, dividida en quatre trams, amb absis a l'est i porta a la façana oest, en la qual també s'obre un òcul i una petita finestra en el pinyó que forma la coberta de pissarra a dues vessants. Remata aquesta façana una espadanya. A l'angle sud-oest s'aixeca la torre campanar amb un punxegut xapitell. Els murs són arrebossats.


L'edifici té un cancell de fusta en mal estat i un paviment de lames del mateix material. El paviment està dividit per un mosaic que representa un colom blanc i un sol.

Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, es constata que l'església es troba en estat de deixadesa; els revestiments exteriors i els interiors presenten esquerdes, taques d'humitat i s'estan esclovellant.

A darreries de l’any 2023 consten empadronats a Gavàs 19 veïns.  Que l’església no s’hagi ensorrat és un veritable miracle.

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-esteve-de-gavas-la-guingueta-daneu

Està clar que la fe mou muntanyes , i que  la incúria farà desaparèixer el Patrimoni històric de  Catalunya

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que  el protomàrtir Sant Esteve     i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels    pallaresos  , sortencs ,   artesencsviladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada