dilluns, 16 de setembre del 2024

IN MEMORIAM. CAN PIBERNAT. L’ARENYS DE MUNT QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ.

 

Lluís Bonet i Garí (el Cros, Argentona, Maresme 5 d'agost de 1893 - Barcelona 1993) va ser un dels arquitectes que s’implicaven en la tasca del Fons Estudi de la Masia Catalana,  l’any 1915 retratava,  Façana amb torre i rellotge de sol de Can Pibernat, la casa estava  al darrera d'on ara hi ha el Bar la Plaça.


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/5383/rec/49

https://es.pinterest.com/pin/418342252874079824/

https://patrimonicultural.diba.cat/sites/default/files/mapes/grups/adjunts/08007.pdf

El cens d’Arenys de Munt superava per poc les 3000 animes, quan Lluís Bonet i Garí, feia la fotografia l’any 1915, el creixement vegetatiu perdura fins al cens de 1970,  es tancava l’exercici 2023 amb 9.413 habitants de dret.

Arenys de Munt ha adquirit transcendència i notorietat en la política catalana per ser l'origen de les Consultes sobre la independència de Catalunya, amb la celebració de la primera consulta, el 13 de setembre de 2009.

 El 13 de setembre del 2012, Arenys de Munt es va proclamar Territori Català Lliure.

L'adveniment del virregnat, farà més difícil - si això  és possible -  la llibertat nacional de Catalunya 

 

dimecres, 11 de setembre del 2024

IN MEMORIAM. CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE L’ESPERANÇA DE LA CASA MONTARDIT. LA NOGUERA.

 

Llegia ; casa Montardit, antic palau arxiprestal (segles XVII-XVIII) que únicament conserva la capella de l'Esperança d'estil gòtic als baixos

En demanava imatges  al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín), i a volta d’email rebia una fotografia, Restes de la capella romànica de la Marededéu de l'Esperança,  amb opus spicatum a les parets. Plaça Major. Àger. Noguera.



https://www.in-situ.cat/media/AGER-projecte.pdf

https://www.balaguer.tv/una-farmacia-aturada-en-el-temps/

M’agradarà rebre confirmació que la fotografia és/era  efectivament de la capella de la Marededéu de l’Esperança a l’email castellardiari@gmail.com

L’enciclopèdia romànica en l’entrada referida al claustre de la canònica de Sant Pere d’Àger, diu ; .., a  més de l’obra del claustre, després del 1377 es construí una capella dedicada a la Mare de Déu de l’Esperança, la fàbrica de la qual encara subsisteix, promoguda per l’abat Francesc de Montllor (1348-91), que féu d’aula capitular fins que no es bastí la que hem descrit al claustre. Es tracta d’una sala gairebé quadrada, coberta amb volta de creueria simple, sense cap mena de decoració escultòrica, adossada als peus de la nau col·lateral de migdia del temple.

https://www.enciclopedia.cat/lart-gotic-a-catalunya/el-claustre-de-la-canonica-de-sant-pere-dager

 Els catalans i l’església Ortodoxes cristianes, celebràvem  el dia 8 de setembre la festivitat de les Marededéu “ trobades”,  al REINO, continuen celebrant – cada dia les “ perdudes”  LA VIRGEN DEL LAWFARENUESTRA SEYORA DEL NARCOTRÁFICONUESTRA SENYORA DE LA CORRUPCIÓN, i creixen per moments els membres de la COFRADIA DE ESPOLIADORES DE CATALUNYA

Avui commemorem 310 anys de repressió, de crims, de robatoris, d’abusos  contra Catalunya i els catalans,  ho fem quan es reinstaura el virregnat , quan – un anys més – els botxins desfilen davant del monument a les víctimes.


 Que la Marededéu tingui pietat de la nostra Nació, i li traslladi al bon Déu la petició de que ens protegeixi de tot mal, Amén !



dimarts, 10 de setembre del 2024

EL MAS CONCELLABRE DE SANTA LLOCAIA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA AL SAGRAT COR DE JESÚS. LA CATALUNYA SOTA DOMINI DE LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA

 


El Vicent Miralles Tortes, retratava el  mas Concellabre,  Masia del municipi de Santa Llocaia a la Cerdanya sota domini de la mal dita República Francesa, de la que en diu l’Enciclopedia Catalana,  masia situada  entre Palau de Cerdanya i Càldegues, considerada el major productor de blat de la comarca.

Cap data de l’advocació de la seva capella, ho preguntarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)

 com és bon costum rebia  a volta d’email  una imatge de la Capella del Sagrat Cor de Jesús. Collsellabre (Santa Llogaia). Sense culte l’any 1990. Alta Cerdanya.


Fotografia Josep Sansalvador Castellet 2-VIII-1990

Si existeixen en agradaria també rebre un exemplar dels Goigs a l'email castellardiari@gmail.com 

Joan Coromines i Vigneaux  (Barcelona, 21 de març de 1905 - Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997) defensa que el topònim ,  deriva etimològicament del llatí, amb el significat CONCILIABULUM,  lloc d’assemblea, de reunió, plaça, mercat.

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=15135

La devíem fer molt grossa els catalans perquè el bon Déu  ens situes entre FRANÇA i ESPANYA

 

diumenge, 8 de setembre del 2024

IN MEMORIAM. DE L’ESCOLA PÚBLICA D’ALÒS D’ISIL QUE RETRATAVA EL MALAGUANYAT JOAN ANTONI BLANCO BARRILADO. PALLARS SOBIRÀ

 

Joan Antoni Blanco Barrilado (Balaguer, 1964 +25 de juny de 2022  ) feia una excel·lent tasca documental, en una comarca on s’ha descurat aquesta tasca més enllà del que era previsible com a conseqüència de la repressió criminal executada pel “ carnicer del Pallars “  Antonio Sagardía Ramos (Zaragoza, 5 de enero de 1879-Madrid, 16 de enero de 1962)

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/16797/mor-activista-cultural-aneuenc-joan-blanco

Joan Antoni Blanco Barrilado, retratava el 29.5.1990 l’edifici de l’antiga escola Pública d’Alòs d’Isil on es feien obres de restauració/reconstrucció, i  de la que ens agradarà alhora que rebre imatges actuals,  recuperar-ne de l’època en que s’hi duien a terme tasques educatives. F anys que fem recerca dels edificis escolars de Catalunya, anteriors i/o coetanis a la dictadura franquista, al Pallars sobirà sabem molt bé, que els soldats feixistes no duien cultura, educació, ni res de positiu en el seu pas per aquestes terres. Esperem imatges a l’email castellardiari@gmail.com


Ens calen moltes persones com el Joan Antoni Blanco Barrilado per evitar que Catalunya, la nostra llengua, la nostra cultura, el nostre Patrimoni històric, acabin desapareixent davant la pressió creixent dels " caïnites "   - d'aquí i de fora - .  Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!



Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars  sobirà ,  el jussà,  la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


dissabte, 7 de setembre del 2024

CAN TORT O DELS ARNALOT I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA AL NEN JESÚS DE PRAGA. ALÒS D’ISIL. PALLARS SOBIRÀ

 

L’Elisa Ros i Barbosa, retratava l’any 1982, la façana de casa i la de la capella advocada al Nen Jesús de Praga.




Patrimoni Gencat en diu ; mansió de considerables dimensions, integrada per diversos cossos; els dos de principals formen un angle i estan constituïts per planta baixa i dos pisos alts a més d'un tercer pis de golfes sota una coberta inclinada de llicorella a dues vessants. Al braç llarg de l'angle, a la façana Est, s'obren la porta principal i finestres a la planta baixa i finestres balconeres o balcons en els dos pisos alts. A l'altra ala ocupen les dues plantes galeries vidrades altes, orientades a migdia, i a peu pla s'obren dos portals, un de gran a l'estable, i un de petit i amb un ull de bou el que comunica amb la capella, dedicada al nen Jesús de Praga. Altres annexes de la casa es troben adossats o al voltant d'aquests dos cossos principals. Durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura, s'hi constata que l'edifici ha patit reformes tant en façanes com en cobertes. La façana posterior s'ha tornat a revestir amb morter de ciment pòrtland, un material impropi de l'arquitectura de la regió. En aquesta façana s'hi han modificat les obertures; les actuals són de fusta, dues de les quals recobertes de xapa metàl·lica. En aquest parament hi ha aparegut fissures de retracció. La coberta ha estat restaurada seguint l'estil arquitectònic pallarès.

Ens agradarà  rebre  a l’email castellardiari@gmail.com imatges del interior de la capella, i si existeixen els Goigs que s’hi cantaven.

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars  sobirà ,  el jussà,  la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que el Nen Jesús de Praga  i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 




PERQUÈ NO ES FA DIVULGACIÓ DEL PATRIMONI HISTÒRIC DEL PALLARS SOBIRÀ? CASA CONSISTORIAL D’ESPOT.

 

https://arxiudimatges.aneu.cat/home

Expliqueu-nos qui va ser l’autor de la casa Consistorial d’Espot a l’email castellardiari@gmail.com 

L'edifici donava aixopluc també a les escoles publiques ?



Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars  sobirà ,  el jussà,  la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


divendres, 6 de setembre del 2024

TENIU IMATGES ACTUALS DE LA CAPELLA DE LA IMMACULADA DE LA CASA VISA D’ISAVARRE?. PALLARS SOBIRÀ

 


Joan Tous i Casals (Barcelona, 24 de maig de 1912- 15 de març de 2003)  retratava  l’any 1972, la  Capella de la Immaculada de Casa Visa en el poble d'Isavarre, del terme municipal d'Alt Àneu, a la comarca del Pallars Sobirà, dins de l'antic terme d'Isil.

És una capella integrada en el mateix edifici de la casa a la qual pertany.


 El més destacat és el seu paviment, fet amb còdols.

Ens agradarà tenir noticia de la història de la Casa Visa a l’email castellardiari@gmail.com 

Reprovem el desinterès de la Generalitat de Barcelona vers el Patrimoni històric, ja sota governs autonomistes, ja en la reinstauració del virregnat

Trobava una imatge del Joan Tous i Casals

https://arxiudimatges.aneu.cat/fitxaimatge?id=836

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!

Parlar dels Pallars  inevitablement ens fa evocar el pas del sanguinari “Carnisser del Pallars”, i les seves maleïdes tropes per aquestes terres, va ser MOLT  més devastador, que  Othar el Cavall d’Àtila . Els Pallars , Catalunya, esperen la reparació d’aquells fets criminals.

https://www.pallarsdigital.cat/noticia/19610/els-crims-de-sagardia-el-carnisser-del-pallars

https://www.youtube.com/watch?v=6gasCRxZbA4

Per a quan un programa de CRIMS I CRIMINALS  de l'exercit franquista ?.

http://www.frontdelpallars.com/morts

Per la gent civil que feien el comboi se sabé que a Roní obriren una gran rasa al tros de padrí, conegut com el «de part de l’església» i l’usaren com a fossa comuna per enterrar-hi els morts, però les baixes van ser tantes que desbordaren qualsevol previsió i calgué prendre una altra solució: cremar els cadàvers. A la mateixa finca, els posaven en munts, els regaven de gasolina i els incineraven. Això durà un bon nombre de dies.

https://www.rialp.cat/el-municipi/els-pobles/roni

El Pallars  sobirà ,  el jussà,  la Ribagorça, l'Urgell sobirà,..,  els Pirineus catalans,  conserven encara un valuós patrimoni que cal divulgar.  El turisme de sol, alcohol,..,  se’l poden quedar els de Barcelona, i els pobles costaners,  la vegueria dels Pirineus té un potencial formidable que cal “ explotar”  de forma racional.  

Esperem les vostres imatges i dades a l'email castellardiari@gmail.com 

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

Que la Marededéu   i  Sant Antoni de la  Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , pallaresos , viladamatencs ,   vilabertranencs ,   besaluencs ,      medionencs,   font-rubinencs ,  sabadellencs, corberencs ,    font-rubinencs   , santquirzencs ,   amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  saharauis ... , pescadors , pagesos, ramaders , menors estrangers no acompanyants, victimes de tràfic de persones, victimes del narcotràfic, victimes del lawfare,  exiliats polítics ..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

Preguem també a Maria que com havia fet  a les Noces de Canà,  explicant a Jesús " no tenen vi",  faci  una ullada a aquest món nostre, Palestina, Ucraïna, Àfrica, Amèrica del Nord i del Sud, Rússia, Xina, Índia,..., s'adrecés novament , ara per dir-li  " no tenen Pau" 

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.