diumenge, 3 de juliol del 2022

IN MEMORIAM. LA COLÒNIA ESCOLAR DE L’INSTITUT-ESCOLA DE LA GENERALITAT REPÚBLICANA A CAN SORELL. SANT PERE DE VILAMAJOR. EL VALLÈS ORIENTAL.

 



Llegia que l'estiu de l'any 1934 la masia de Can Sorell va esdevenir la colònia escolar de L'Institut-Escola de la Generalitat, fruit de l'empenta renovadora del seu director, Josep Estalella Graells (Villafranca del Panadés, 1879 - Barcelona, 1938) i d'Angeleta Ferrer i Sensat (Barcelona, 18 de maig de 1904 - 30 de novembre de 1992) , paradigma de la renovació pedagògica en la docència de les ciències naturals.


L'Institut-Escola va ser el primer assaig pedagògic continuat d'escola activa a l'ensenyament públic en l'àmbit de l'educació secundària, experiència educativa pionera dels anys trenta.


La finalitat de les estades de colònies mixtes al Sorell va ser de caràcter social, possibilitar una estada de lleure a tots aquells nens que no podien anar normalment de vacances. Les colònies buscaven la col·laboració entre els assistents, la formació intel·lectual i la normalització d'unes conviccions que no eren pròpies d'aquell moment. En aquesta masia, Maria Aurèlia Campmany Farnés (Barcelona, 3 de agosto de 1918-Barcelona, 2 de octubre de 1991) va passar-hi les colònies.

 


Fotografia del Crisant Palau


L’alçament armat dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGITIM i DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic que ha existit fins al present - , va propiciar que l'Institut-Escola organitzes colònies pels fills dels combatents i els orfes.


Actualment la masia és propietat de la Fundació Roger Torné, dedicada a la prevenció de la salut infantil, a través de l'educació respiratòria i el contacte amb la natura.


La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:


Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004mn l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada