dijous, 19 d’agost del 2021

GRAN MASIA DEL FARRÓ. LA VALL DE BIANYA. LA GARROTXA

 

L’Olga Sacrest i Roca, retratava l’any 1986 la gran pairalia del Farró , que presideix la vall del mateix nom, a la Vall de Bianya, la (Garrotxa)




Patrimoni Gencat ens diu que arquitectònicament és similar a altres grans cases de la Vall de Bianya.

 

Té planta rectangular i ampli teulat a dues aigües amb els vessants vers les façanes laterals. Disposa de planta baixa, planta noble i golfes i a la façana de migdia disposa d'un altre pis. Està construïda en pedra sense tallar excepte els cantoners i les pedres de les obertures. Gràcies a les dades esculpides en aquestes se sap que l'actual masia va ser bastida durant el segle XVIII, possiblement a partir d'una construcció més antiga.

 

Volten el mas Cabanes, pallisses i altres edificacions destinades a les tasques del camp.

 

A l'interior, El Farró guarda un dels mobiliaris més bonics de la vall i té capella particular de la que en demanarem l’advocació i si fos possible alguna imatge al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya, ARXIU GAVÍN.

 

El que fa particular aquesta masia és la gran galeria porticada. A la vall de Bianya trobem masies amb una sola fila d'arcs com Cal Viguetà, masies de dos pisos com El Callís i El Molí d'en Solà. De tres pisos d'arcades hi ha únicament El Farró, els dos primers pisos tenen nou arcades i el superior en té cinc. Igual que les masies esmentades, El Farró té la galeria feta de pilars de pedra tallada amb les bases i capitells sense decoració.


 



Llindes

 

- Porta que tanca el recinte: 1833

 

- Finestra del primer pis: 1772

 

- Porta principal: 17 IHS 33 / FRANCESCH PUIGDEVALL Y BANET

 

- Finestra del costat dret de la porta: 17 (creu dins cercle) 68

http://www.valldebianya.com/index.php/ca/patrimoni/masies


Aneu a la Garrotxa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada