diumenge, 22 d’agost del 2021

CARMENIU. VILA I VALL DE CASTELLBÒ. MONTFERRER I CASTELLBÒ. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ ETERNAMENT IN PECTORE” DELS PIRINEUS

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió pública fotografies de  Carmeniu , nucli de població del municipi de Montferrer i Castellbò i de l'entitat municipal descentralitzada Vila i Vall de Castellbò, a l' Urgell sobirà









Es troba al coster del serrat de Roca Redona, a 1.135 metres, a l'obaga de la vall de Castellbò.


El poble està a sobre d’un barranc.


Les comunicacions són a través de l'antic camí de Pallerols i es comunica amb Castellbò per una bona pista.


La població, com la resta de nuclis del municipi, ha minvat força, d'uns 47 habitants el 1857, passà a 14 el 1960, 3 el 1991 i 2 el 2020.


Quan al topònim el diccionari català valència balear ens explica  que  etimològicament evoluciona  de casa Minici (nom personal germànic). En l'Acta Constitució de la Seu d’Urgell,  apareix Casa Muniz com a nom corresponent a l'actual poble per Carmeniu (cfr. Meyer-Lüb:ke Noms lloc Urg. 16).


De l’església parroquial de Carmeniu advocada a Sant Fruitós, n’havíem publicat:




http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/01/esglesia-de-sant-fruitos-de-carmeniu.html


El Jordi Vilá Juncá, feia un comentari a les fotografies;

Sant Chez  - pensem que fa referència a  Pedro Sánchez Pérez-Castejón (Madrid, 29 de febrer de 1972 - porta una mica de quitrà per aquest poble , tot i mantenint la pau, tranquil·litat, resiliència, EU.


La meva condició d’aborigen, em fa pensar que serà més efectiva la petició al bon Déu amb la intercessió de  Sant Fructuós de Tarragona, llatí Fructuosus, (? - Tàrraco, 21 de gener del 259), també anomenat Sant Fruitós, bisbe de Tarragona i màrtir,  un dels màrtirs més antics documentats a la península Ibèrica, amb el meu afegitó “ personal”, Senyor; allibera el teu poble!




Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada