dimarts, 11 d’agost del 2020

CASES BARATES A LA RAMBLA JUST OLIVERAS 77.79 DE L’HOSPITALET DE LLOBREGAT.

L’ arquitecte japonés Toshiaki Tange retratava les Cases Barates a la Rambla dedicada a la memòria de l’Alcalde, Just Oliveras i Prats (l'Hospitalet de Llobregat, 1887 – 1938) de les que explica Patrimoni Gencat que foren construïdes per l'arquitecte municipal Ramon Puig i Gairalt (l'Hospitalet de Llobregat, Barcelonès, 1886 - Barcelona, 1937), entre 1914 i 1915, i que són obra de la seva joventut, encara fortament marcada pel moviment secessionista de Viena. En el seu origen eren tres cases però la que feia cantonada es va derruir.

https://www.arquitecturacatalana.cat/ca/autors/ramon-puig-gairalt

En ocasió d’una ballada country al Casino del Centre – a la que assistia en qualitat alhora de fotògraf, i de xofer – vaig tenir ocasió de retratar-les i fer-ne una publicació:


http://relatsencatala.cat/relat/les-cases-de-ramon-puig-i-gairalt-a-la-rambla-de-lhospitalet-de-llobregat/1044766

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=20589

Gairalt va projectar una casa que fos accessible a tothom gràcies a la reducció de volums i a l'ús de materials de baix cost com el totxo en comptes de la pedra.

En el Pla d'Eixample de 1926 pensa projectar dues-centes cases barates seguint un traçat de ciutat-jardí, com els jardins obrers per Pubilla Casas i La Florida, desbordats per la immigració però, no va ser possible portar-los a terme.

Les Cases barates és un conjunt de dues cases (en origen tres) entre mitgeres. Estan composades per planta baixa, un pis i golfes. Aquestes cases no són simètriques, sinó que, mantenint una mateixa estètica, cadascuna és diferent.

L'edifici de la esquerra té un cos que sobresurt de dos plantes, a la planta baixa hi ha tres finestres allargades i al primer pis sobresurt una tribuna de tres cares. Aprofitant la separació entre el cos principal i el que sobresurt s'ha fet al primer pis un balcó amb la barana de maons i que a la planta baixa crea u petit porxo, davant de la porta principal, aguantat per una columna salomònica feta de maó. Té dues teulades, una per la casa i altre per el cos secundari, però totes dues són a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal.

La casa de la dreta té a la planta baixa la porta d'entrada i una finestra doble a la dreta. Al primer pis hi ha una porta al centre, que dona pas a un petit balcó, i una finestra enganxada a cada banda. A les golfes hi ha una tribuna sustentada per arcs de maó que es recolzen sobre mènsules, també de maó.

Les dues cases estan arrebossades excepte alguns elements de maó com l'emmarcament de les obertures, la columna salomònica o el balcó de la casa de l'esquerra. També hi ha elements decoratius de ceràmica blanca i verda.

Del tot recomanable la lectura de l’excel·lent treball de la Mercè Vidal i Jansà, (1950-)

Ramon Puig Gairalt, l’arquitecte municipal de l’Hospitalet de Llobregat (1912-1937), dins el marc de la Catalunya nacionalista

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada