dijous, 31 d’octubre de 2019

IN MEMORIAN DELS TEMPS EN ELS QUE EL GEL ES FABRICAVA AL HIVERN. MOIANÈS

Fèiem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, una sortida que el Joan Moliner i Manau, el darrer hostaler de Sant Jaume de Vallhonesta, qualificaria com de ‘coixos i prenyades’ , la poua de la Vinyota, Esplugues, el rentador de llana, dinar al restaurant Imperial, a la Carretera de Barcelona, 6, 08183 Castellterçol; abans de continuar , visita a l’estàtua del Canuto, i continuar fins a les poues de la Ginebreda, l’ermita de Sant Gaietà, i la darrera fotografia quan ja queia la tarda a Castellnou de la Plana.

Us posarem algunes imatges, i us farem ‘cinc cèntims’ d’aquesta activitat econòmica, que algú qualificava com “indústria del gel” , que el ‘progres tècnic’ faria desaparèixer en les primeres dècades del segle XX.
A mitjans del segle XVII, va començar a florir la indústria del glaç, que va mantenir-se viva, en alguns casos, fins a mitjans del segle XX i va donar vida a una bona colla de jornalers que miraven de treure profit de la climatologia adversa a l’hivern. Així doncs, començaren a construir poues a prop de les rieres per tal de disposar d’aigua, i ben aviat es començà un procés de comercialització del glaç, el qual era transportat majorment a Barcelona.

La temporada començava amb la neteja de les poues i la preparació dels embassaments propers a elles per tal que, a les primeres glaçades, s'hi glacés l'aigua acumulada i poder emmagatzemar el glaç. També es treia profit de la neu, llavors més abundant que avui en dia. L'empouament es feia mitjançant pisos, cobrint de cap a cap la poua de glaç o neu glaçada i quan ja s’havia omplert un sostre, al damunt s’hi tirava un bon gruix de boll ben aplanat, el qual feia de junta de separació de l’altre capa de glaç i evitava que s’enganxessin unes capes amb les altres, fins a tenir-la plena. El glaç d’aquesta manera no és fonia i es conservava intacte fins arribar la primavera i encara quan hom el treia fora. Quan el temps ho permetia, els jornalers començaven a treure’l, aparellar els carros i les mules i començar el transport, que es feia de nit i, principalment, cap a Barcelona. El transport era llarg i laboriós i calia apressar-se ja que la mercaderia era fràgil a l’ambient climatològic. Tot i això arribava en bones condicions.

Joan Capdevila, en el seu article Les poues, una indústria desapareguda" ens diu : http://www.castelltersol.cat/fitxer/292/historia%20poues.pdf

Ens diu : La indústria del gel tenia al seu patró ; Sant Gaietà, el qual té dedicada una ermita a escassa distància de la Ginebreda i a uns dos-cents metres de la carretera de Castellterçol a Moià, en el terme municipal de Castellterçol. Per la festa patronal del gremi, Sant Gaietà, s’hi feien lluïdes trobades (aplecs), on tots els del gremi i els amics i jovent, hi celebraven l’aplec. Es feia una missa solemne en la que solia cantar el Cor Parroquial; després en eixint de missa, es jugava a la virolla i s’hi rifaven llonganisses, coques i ous. Esmenta l’existència d’unes fotografies de primers del segle XX de Josep Gallés on s’hi veuen a moltes persones davant l’ermita, i moltes dones duien un pa rodó sota l’aixella. Es pregunta : Els rifaven? Els donaven els del Gremi als més pobres? Aneu a saber... Cap al tard s’acabava la festa amb el cant dels goigs.

Precisament en una de les llindes de pedra laterals de l’esmentada capella, hi ha una inscripció gravada, esborrada parcialment pel temps i la desídia, en la que podia llegir-se en llatí: «BENEDICITE GELU ET FRIGUS, DOMINO. BENEDICITE GLACES ET NIVES, DOMINO.» Es a dir, gel i fred, beneïu el Senyor, glaços i neu, beneïu el Senyor».

Amic lector, ens agradaria tenir accés a les fotografies que esmenta en Joan Capdevila, i a qualsevol altra en la que quedi reflectida aquesta activitat. Si ens podeu ajudar a aconseguir-les des d’ara gràcies.

He demanant en moltes ocasions imatges dels treballs que es duien a terme al Moianès, fins al dia d’avui, no he tingut resposta a l'email coneixercatalunya@gmail.com , no desespero.

En ocasió d’un viatge per la Catalunya ‘catalana’, trobava unes magnifiques imatges que us sorprendran :
Com diuen els Partits de l’Eix del Mal, hi ha almenys dos col·lectius significats a Catalunya, els que s’estimen aquesta nació i esmercen esforços per recuperar-ne la memòria històrica, i els que la veuen amb els ulls cobdiciosos , pensant únicament en el benefici immediat.

Si us agraden aquestes publicacions, segur, segur, segur, que esteu en el primer grup.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada