dilluns, 1 d’abril del 2019

IN MEMORIAM. LA MASIA I TORRE DE CAN TONI JOAN. TORDERA. EL MARESME. CATALUNYA

Josep Danés i Torras (Olot, 1891 – Barcelona, 1955), retratava l’any 1928 la masia que identifica com Torre d'en Joan. Can Toni Gran. Mas Nadal (?)

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/5414/rec/3


http://www.epdlp.com/arquitecto.php?id=5956

A la pàgina del Consistori de Tordera llegim : http://www.tordera.cat/document.php?id=2355

En el Segle XVI, durant els regnats de Carles I i Felip II, la pirateria turca dominava la Mediterrània, tot obstaculitzant el comerç marítim i saquejant les terres del litoral. Els pagesos, llavors, construïen torres de defensa per protegir-se dels possibles atacs. A Tordera, destaca la torre de Can Toni Joan, iniciada l'any 1557 quan el procurador del Vescomtat de Cabrera va concedir l'autorització per a la seva construcció. Aquesta torre es comunicava amb el Castell de Blanes i el de Palafolls mitjançant fogueres per anunciar un atac.

La masia de Can Toni Joan fou destruïda per un obús disparat des del mar, pels vaixells dels sediciosos feixistes que s’havien añçat en armes contra el govern LEGÍTIM de la II República, i que ‘batejaven’ aquest fet execrable com ‘ la Guerra Civil’.

La torre va resistir. No hi ha dades de víctimes humanes.


https://www.catalunyamedieval.es/torre-de-can-toni-joan-tordera-maresme/

La iniciativa de crear l’Arxiu fotogràfic-Estudi de la Masia Catalana (Centre Excursionista de Catalunya), era, és i serà sempre excel·lent, els resultats però, malgrat la ‘quantitat’ i ‘qualitat’ dels que participaven son extraordinàriament migrats.

http://mdc.csuc.cat/cdm/search/collection/afcecemc/searchterm/BLANES/order/title

Tres imatges únicament de Blanes, una està clar que es de Tordera, l’altra ja no existeix, sembla que fou destruïda a la dècada dels 50 del segle XX: https://sites.google.com/a/xtec.cat/napoleosoliva/l-escola/el-nostre-entorn/el-barri-de-la-plantera-1

http://mdc.csuc.cat/cdm/singleitem/collection/afcecemc/id/5655/rec/2

Fotografia de Lluís Bonet i Garí (Sant Miquel del Cros, Argentona, 5 de agost de 1893-Barcelona, 30 de gener de 1993). Abril de 1916

Blanes va fer una excel·lent tasca de destrucció del seu patrimoni històric, durant la dictadura franquista, i en els primers anys de la ‘democraciola’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada